2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klíma mesterséges alakításának kérdése kilépett a nagypolitika porondjára

Az ENSZ Nairobiban zajló Környezetvédelmi Közgyűlésén svájci kezdeményezésre zajlott vita arról, hogy a klímamérnökség kérdését, különösen a lehetséges negatív következményeket vizsgálnia kell-e a nemzetközi szervezetnek. A javaslatot végül elutasították.

A geoengineering vagy klímamérnökség címmel illetett technológiák célja, hogy lassítsák a klímaváltozás folyamatát, amit a légkörbe juttatott szén-dioxid eltávolításával, illetve a napsugárzás hatásának mérséklésével érnének el – írja a Thomson Reuters Foundation.

Franz Xaver Perrez, Svájc környezetvédelmi nagykövete a 11 másik ország támogatásával a Környezetvédelmi Közgyűlés elé tárt javaslat kapcsán kiemelte:

mivel ezek a technológiák hatásaikat és mellékhatásaikat tekintve is globális léptékűek lehetnek, használatuk csak többoldalú, nemzetközi kontroll mellett képzelhető el biztonságosan.

A klímamérnöki technológiák támogatói abban bíznak, hogy ezek az eljárások segíthetnek az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeinek elkerülésében, például a szélsőségessé váló időjárás hatásainak csökkentésében Fotó: shutterstock.com

Az ellenzők ugyanakkor a lehetséges károkat hangsúlyozzák, kiemelve egyben azt is, hogy a területre irányuló erőfeszítés és figyelem a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésével kapcsolatos törekvéseket és a klímabarát gazdasági átmenet irányába tett lépéseket lassíthatja (különös tekintettel arra, hogy a klímamérnökség támogatói között jellemzően ott tudhatjuk a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésben érdekelt gazdasági szereplőket).

A javaslat ellenzői között ott találjuk az Amerikai Egyesült Államokat, Brazíliát, Szaud-Arábiát és Japánt. Laurie Goering és Nita Bhalla beszámolója szerint a javaslat elutasításában szerepet játszhatott, hogy az „elővigyázatosság elvére” hivatkozva tartották volna indokoltnak a kérdés alapos tudományos vizsgálatát. Ugyanakkor – a végkifejlet ellenére – a Környezetvédelmi Közgyűlésen történtek fontos lépést jelentenek a kérdés majdani szabályozása felé.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam