2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával

Szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával a klímavédelem és a fenntartható fejlődés érdekében – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Kaposváron. Az államfő a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban a fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó, interaktív tanórát középiskolás diákoknak.

Áder János a fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó tanórát Kaposváron (2019. március 19.)  Fotók: MTI/Varga György

Áder János rámutatott: „az emberiség az elmúlt 150 évben a »kitermeljük, feldolgozzuk, rövid ideig használjuk, majd eldobjuk« logikára épülő közgazdasági szemlélet szerint élt. 

E szemlélet helyett szükséges az a gondolkodás, amely a hulladékot nem szemétnek, hanem felhasználható nyersanyagforrásnak tekinti”.

Áder János előadásában azt javasolta, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben mindig vegyük számba azt is, hogy „én mit tehetek”, mert nagyon sok múlik az egyéni cselekvésen, hozzáálláson, a személyes felelősségvállaláson. Az igazi fordulathoz azonban az is nélkülözhetetlen, hogy a nemzeti kormányok és a leginkább szennyező cégek teljesítsék a szennyezés csökkentéséért tett vállalásaikat. Ebben a folyamatban komoly szerepe van a tudománynak, a takarékos szemlélet elterjedésének, valamint az innovatív megoldások és klímabarát technológiák mielőbbi térhódításának. Mint hangsúlyozta,

mielőbb megoldást kell találni arra is, hogyan tudjuk hosszú távon, környezet- és költségbarát módon biztosítani a megtermelt, de az adott pillanatban fel nem használt energia tárolását, és miként lehetne javítani a vízgazdálkodást a hatékonyabb mezőgazdaság érdekében.

Az államfő a vállalati megoldások között magyar fejlesztésű organikus és napelemes víztisztító művek működési elvét osztotta meg hallgatóságával, továbbá kitért a klímavédelmi takarmányokra, amelyekkel 80 százalékkal csökkenthető a szarvasmarhatartásból eredő és a globális felmelegedés szempontjából a szén-dioxidnál sokkal veszélyesebb metángáz mennyisége. 

Áder János szólt arról is, hogy az egyén szintjén a megelőzés, a csökkentés, az újrahasználat, az újrahasznosítás, a komposztálás, a megjavítás elve mentén érdemes gondolkodni, s nagy gondot kell fordítani az energiatakarékosságra. A diákok figyelmébe ajánlotta azt a tényt is, hogy míg 100 évvel ezelőtt mindössze 2 milliárd ember élt a Földön, bolygónk népessége mára 7,5 milliárdra nőtt, 2050-re pedig elérheti a 10 milliárdot. Jelezte, a népességnövekedés, az urbanizáció egyre nagyobb kihívást jelent az élelmezés és az energiaellátás tekintetében, aminek következménye a Föld erőforrásainak gyors felélése.

Ötven évvel ezelőtt évente még annyit erőforrást használtunk el, amennyit a Föld reprodukálni tudott, ma 1,7 bolygónyit. Korábban a tőke kamataiból éltünk, ma a tőkét éljük fel – fogalmazott.

Előadásában a köztársasági elnök kiemelte: ma már „90 százalékos tudományos konszenzus” van abban, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenység következménye. A jelenségre példaként hozta fel a gyakoribb természeti katasztrófákat, a tengervíz savasodását, a megváltozott csapadékeloszlást, hőmérsékleti rekordok megdőlését, a hosszú ideig tartó hőhullámokat, és élővilágunk pusztulását is.

A kaposvári előadás volt az első rendhagyó fenntarthatósági interaktív tanóra, amelyet az interneten az egész országban követni lehetett.

Neked ajánljuk
Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat A klímavédelem jó üzlet is lehet A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam