2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával

Szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával a klímavédelem és a fenntartható fejlődés érdekében – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Kaposváron. Az államfő a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban a fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó, interaktív tanórát középiskolás diákoknak.

Áder János a fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó tanórát Kaposváron (2019. március 19.)  Fotók: MTI/Varga György

Áder János rámutatott: „az emberiség az elmúlt 150 évben a »kitermeljük, feldolgozzuk, rövid ideig használjuk, majd eldobjuk« logikára épülő közgazdasági szemlélet szerint élt. 

E szemlélet helyett szükséges az a gondolkodás, amely a hulladékot nem szemétnek, hanem felhasználható nyersanyagforrásnak tekinti”.

Áder János előadásában azt javasolta, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben mindig vegyük számba azt is, hogy „én mit tehetek”, mert nagyon sok múlik az egyéni cselekvésen, hozzáálláson, a személyes felelősségvállaláson. Az igazi fordulathoz azonban az is nélkülözhetetlen, hogy a nemzeti kormányok és a leginkább szennyező cégek teljesítsék a szennyezés csökkentéséért tett vállalásaikat. Ebben a folyamatban komoly szerepe van a tudománynak, a takarékos szemlélet elterjedésének, valamint az innovatív megoldások és klímabarát technológiák mielőbbi térhódításának. Mint hangsúlyozta,

mielőbb megoldást kell találni arra is, hogyan tudjuk hosszú távon, környezet- és költségbarát módon biztosítani a megtermelt, de az adott pillanatban fel nem használt energia tárolását, és miként lehetne javítani a vízgazdálkodást a hatékonyabb mezőgazdaság érdekében.

Az államfő a vállalati megoldások között magyar fejlesztésű organikus és napelemes víztisztító művek működési elvét osztotta meg hallgatóságával, továbbá kitért a klímavédelmi takarmányokra, amelyekkel 80 százalékkal csökkenthető a szarvasmarhatartásból eredő és a globális felmelegedés szempontjából a szén-dioxidnál sokkal veszélyesebb metángáz mennyisége. 

Áder János szólt arról is, hogy az egyén szintjén a megelőzés, a csökkentés, az újrahasználat, az újrahasznosítás, a komposztálás, a megjavítás elve mentén érdemes gondolkodni, s nagy gondot kell fordítani az energiatakarékosságra. A diákok figyelmébe ajánlotta azt a tényt is, hogy míg 100 évvel ezelőtt mindössze 2 milliárd ember élt a Földön, bolygónk népessége mára 7,5 milliárdra nőtt, 2050-re pedig elérheti a 10 milliárdot. Jelezte, a népességnövekedés, az urbanizáció egyre nagyobb kihívást jelent az élelmezés és az energiaellátás tekintetében, aminek következménye a Föld erőforrásainak gyors felélése.

Ötven évvel ezelőtt évente még annyit erőforrást használtunk el, amennyit a Föld reprodukálni tudott, ma 1,7 bolygónyit. Korábban a tőke kamataiból éltünk, ma a tőkét éljük fel – fogalmazott.

Előadásában a köztársasági elnök kiemelte: ma már „90 százalékos tudományos konszenzus” van abban, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenység következménye. A jelenségre példaként hozta fel a gyakoribb természeti katasztrófákat, a tengervíz savasodását, a megváltozott csapadékeloszlást, hőmérsékleti rekordok megdőlését, a hosszú ideig tartó hőhullámokat, és élővilágunk pusztulását is.

A kaposvári előadás volt az első rendhagyó fenntarthatósági interaktív tanóra, amelyet az interneten az egész országban követni lehetett.

Neked ajánljuk
Sokszínű és igen népes az élhető klímáért küzdő fiatalok tábora Egy tapsra érdemes kezdeményezés Mesés ösvények vezetik be a gyerekeket a természet rejtelmeibe Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam