2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aggasztóan melegednek a spanyol városok

Az elmúlt harminc évben a spanyol nagyvárosok átlaghőmérséklete egy Celsius-fokkal növekedett, de például Madrid vagy Barcelona esetében ennél még nagyobb emelkedést mutattak a mérések – állapította meg a spanyol fenntarthatósági megfigyelőközpont idei jelentésében.

A kutatóintézet vizsgálata 52 spanyol nagyváros meteorológiai állomásainak adatait vette alapul, amelyek közül csak egyetlen helyen, a középnyugati Salamancában mértek 0,9 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-csökkenést ebben az időszakban – számolt be az MTI alapján az Origo.

A kutatók az egyes városok legrégebbi mérési adatait is előkeresték, amelyek az eltérő dátumok miatt az általános összehasonlítást nem tették lehetővé, viszont kiderült belőlük, hogy

a spanyol fővárosban 1900 óta 2,4 Celsius-fokkal nőt az átlaghőmérséklet, míg a tőle 200 kilométerre délre található Ciudad Reálban átlagosan 3,75 Celsius-fokkal lett melegebb 1976 óta.

A jelentés megállapította azt is, hogy a 2014–2018-as időszakban Spanyolország átlaghőmérséklete 15,9 Celsius-fok volt, ami magasabb a globális átlagnál.

Barcelona vibráló napsütésben Fotó: Mickey Løgitmark/Wikimedia Commons

Ahira Sánchez-Lugo, a hivatal kutatója az El País című lapnak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az átlaghőmérséklet 1965-ben még 13,82 Celsius-fok volt.

A szakember a városi klímaváltozás korszakáról beszélt, mivel ez a fajta térszerkezet nagyobb napsugárzást fog fel, ellenben fékezi a szelet, amely felfrissíthetné a környezetet. A helyzeten tovább ront a környezetszennyezés és a város saját hőtermelése is.

Fernando Prieto, a fenntarthatósági megfigyelőközpont munkatársa úgy vélte, hogy a városok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket arra, hogy alkalmazkodjanak a hőmérséklet-növekedéshez. Megoldásként említette a zöld területek növelését, akár
a városok körüli úgynevezett zöld gyűrű kialakításával vagy növényekkel borított épülethomlokzatokkal, valamint több és nagyobb városi vízfelület kialakítását.

Neked ajánljuk
A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat Az unióban az új válság mellett is terítéken marad a klímavédelem 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam