2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aggasztóan melegednek a spanyol városok

Az elmúlt harminc évben a spanyol nagyvárosok átlaghőmérséklete egy Celsius-fokkal növekedett, de például Madrid vagy Barcelona esetében ennél még nagyobb emelkedést mutattak a mérések – állapította meg a spanyol fenntarthatósági megfigyelőközpont idei jelentésében.

A kutatóintézet vizsgálata 52 spanyol nagyváros meteorológiai állomásainak adatait vette alapul, amelyek közül csak egyetlen helyen, a középnyugati Salamancában mértek 0,9 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-csökkenést ebben az időszakban – számolt be az MTI alapján az Origo.

A kutatók az egyes városok legrégebbi mérési adatait is előkeresték, amelyek az eltérő dátumok miatt az általános összehasonlítást nem tették lehetővé, viszont kiderült belőlük, hogy

a spanyol fővárosban 1900 óta 2,4 Celsius-fokkal nőt az átlaghőmérséklet, míg a tőle 200 kilométerre délre található Ciudad Reálban átlagosan 3,75 Celsius-fokkal lett melegebb 1976 óta.

A jelentés megállapította azt is, hogy a 2014–2018-as időszakban Spanyolország átlaghőmérséklete 15,9 Celsius-fok volt, ami magasabb a globális átlagnál.

Barcelona vibráló napsütésben Fotó: Mickey Løgitmark/Wikimedia Commons

Ahira Sánchez-Lugo, a hivatal kutatója az El País című lapnak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az átlaghőmérséklet 1965-ben még 13,82 Celsius-fok volt.

A szakember a városi klímaváltozás korszakáról beszélt, mivel ez a fajta térszerkezet nagyobb napsugárzást fog fel, ellenben fékezi a szelet, amely felfrissíthetné a környezetet. A helyzeten tovább ront a környezetszennyezés és a város saját hőtermelése is.

Fernando Prieto, a fenntarthatósági megfigyelőközpont munkatársa úgy vélte, hogy a városok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket arra, hogy alkalmazkodjanak a hőmérséklet-növekedéshez. Megoldásként említette a zöld területek növelését, akár
a városok körüli úgynevezett zöld gyűrű kialakításával vagy növényekkel borított épülethomlokzatokkal, valamint több és nagyobb városi vízfelület kialakítását.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam