2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy nagy környezetvédelmi szervezet beperelte a francia államot

Pakisztán, Kolumbia és Hollandia után most Franciaország ellen is feljelentést tettek környezetvédők: négy nagy francia környezetvédelmi szervezet beperelte csütörtökön a francia államot amiatt, hogy nem tesz eleget a globális felmelegedés ellen.

A Greenpeace, az Oxfam France, a Notre Affaire a Tous (Mindnyájunk Ügye) és a Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter által létrehozott alapítvány azzal vádolja Franciaországot, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 2015 óta növekedett, szénlábnyoma pedig 1995 óta nem csökkent.

A szervezetek azután fordultak a bírósághoz, hogy a kormány februárban közzétette válaszát „Az évszázad ügye” néven ismertté vált, kétmillió ember által aláírt petícióra, amelyben felszólították a francia államot, hogy hozzon radikális intézkedéseket, így tiltsa be a környezetet károsító infrastrukturális beruházásokat.

A szervezetek közölték: arra kérték a párizsi közigazgatási bíróságot, rendelje el, hogy a kormány hozzon intézkedéseket Franciaország üvegházhatásúgáz-kibocsátásának olyan mértékű csökkentésére, amely biztosítja, hogy a globális hőmérséklet nem nő 1,5 Celsius-foknál többet.

A felperesek a 2005-ben elfogadott Környezetvédelmi Chartára és az Emberi Jogok Európa Egyezményére hivatkozva adták be keresetüket.

Fotó: pxhere.com

Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter bírálta a környezetvédő szervezetek jogi lépését, mondván, hogy a kormány számos intézkedést hozott a szénerőművek leállítása és az olajfűtés csökkentésére.

Az ügyvédek külföldi példákra hivatkoznak. Kolumbiában a legfelsőbb bíróság 25 fiatal keresete nyomán döntött úgy, hogy intézkedésekre van szükség, Pakisztánban egy mezőgazdász fia adott be keresetet az élethez való jogra hivatkozva, Hollandiában pedig a hágai bíróság kötelezte az államot, hogy növelje az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzését.

Neked ajánljuk
Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Őrizetbe vették az Extinction Rebellion aktivistáit Londonban Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán Ha a szívószálról lemondani nem akaródzik, válassza műanyag helyett a makarónit! Videó: így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam