2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kakaó Afrika jövőjét is megédesítheti

A kakaó segíthet csökkenteni az afrikai háztartások szén-dioxid-kibocsátását, amivel hozzájárulhat az erdők megóvásához is.

A kakaófa hüvelyes termésének nagy része kárba vész a feldolgozás során, egy új eljárásnak köszönhetően azonban a felesleges növényi részek a jövőben bioüzemanyagként hasznosulhatnak majd – írja az Eco Business.

A Nottinghami Egyetem kutatóinak számításai szerint egy tonna kakaóbab kinyerése 10 tonna hulladékot termel, amelyből speciális generátorok segítségével tiszta elektromos energiához juthatna az áramot nélkülöző helyi lakosság.

A kezdeményezés jelentőségét az adja, hogy Ghánában jelenleg a fűtés és vízmelegítés a háztartások 80 százalékában fa tüzelésével történik. Ennek következtében Ghána erdőségei folyamatos nyomás alatt vannak, ami nemcsak a helyi élővilágra és az ökoszisztémára, de a klímára nézve is fenyegetést jelent.

Tűzifagyűjtés: Ghána vidéki régióinak elektromos lefedettsége mindössze 15 százalék Fotó: Stephen Codrington/Wikimedia Commons

Kétségtelen, hogy a kakaóhéj fenntartható energiaforrásként történő hasznosítása sokat javítana a helyiek életminőségén, munkahelyek teremtésével csökkentené a szegénységet, ráadásul a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulna – véli Jo Darkwa, a Nottinghami Egyetem professzora.

Fotó: maxpixel.net
Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Tovább a forrásra: eco-business.com
Vissza
Hírfolyam