2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a 21. század a víz évszázada lesz

Míg a 20. század az olaj évszázada volt, addig a 21. század a víz évszázada lesz – hangsúlyozta a köztársasági elnök a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjainak tartott rendhagyó tanórán.

Áder János kiemelte: a Föld népessége az elmúlt száz évben három és félszeresére nőtt, miközben a vízfogyasztás kétszer olyan gyorsan növekedett, mint ahogy a népességszám. Ma a világon 2,5 milliárd ember él súlyosan vízhiányos területen, így

ha nem változtatunk vízkezelési szokásainkon, akkor 2050-re, az akkori – jelenleg 10 milliárdosra becsült – népesség fele fog súlyosan vízhiányos területen élni.

A vízszennyezésre kitérve közölte, hogy főként az eldobható palackok használatának köszönhetően, az indiai szubkontinens nagyságával megegyező hulladéksziget úszik a világ óceánjain. A tengerekben széttöredező PET-palackok pedig „végérvényesen elszennyezik” a sós vizek élővilágát.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Előadásában Áder János kitért az ipari és főként a fejlődő országokban jellemző kommunális vízszennyezés egészségügyi következményeire is: „azok a folyók, amelyek korábban még az élet forrásai voltak, (...) bűzös szennyvízcsatornákká alakultak át”.  Az ENSZ adatait idézve rámutatott:

naponta 14 ezer ember hal meg a szennyezett víz miatt kialakuló betegségekben, ami vezető halálokot jelent.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

kezdeményezés a Zero waste jegyében

Pécsi látogatásán az államfő méltatta a Leőwey Klára Gimnázium tanulóinak "Vized" projektjét is, mely kiváló példája a vízfogyasztással kapcsolatos tudatosság és a műanyaghulladék visszaszorítását célzó szemlélet tevőleges megerősítésének. 

A gimnáziumban 20 diák kezdeményezésével és Gombás Ildikó tanárnő vezetésével indult el a projekt, melynek keretében két, vízszűrővel ellátott ivókút felállítását tűzték ki célul. Az egyszerre környezet- és egészségtudatos kezdeményezés megvalósulását a Kék Bolygó Alapítvány több millió forinttal támogatta. A „zero waste” szemlélet szellemiségét is tükröző, minden bizonnyal más intézményeket is megihlető projekt részeként az iskola valamennyi diákja saját ivókulacsot is kapott, így a leőveysek mostantól a tanítási időn túl is példát mutathatnak a PET-palack-mentes életmódra.

Neked ajánljuk
Tudósok, környezetvédők és olajtársaságok közösen sürgetik a metánkibocsátás szigorúbb szabályozását Egyre több környezetvédőt gyilkolnak meg a világon A PET Kupa és ami mögötte van Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam