2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljes fegyverzettel a klímaváltozás ellen

Az Európai Unió számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hatékonyan lépjen fel a klímaváltozás ellen.

2018 novemberében az Európai Bizottság egy hosszú távú uniós stratégiát mutatott be, amelynek célja a klímasemleges gazdaság elérése 2050-re. A májusi európai tanácsi tárgyalás előtt – ahol az uniós vezetők várhatóan elfogadják ezt a stratégiát – a parlament március 14-én egy állásfoglalásról szavazott, amelyben felvázolják javaslataikat, írja az Agroinform.hu.

Ebben a képviselők arra szólították fel a döntéshozókat, hogy a 2030-ra kijelölt célt növeljék, a parlament pedig erősítse meg támogatását a Horizon Europe kutatási programmal kapcsolatban, amely költségvetésének legalább 35 százalékát a klímaváltozás elleni harcra kell hogy költse.

Ahhoz, hogy az EU tartani tudja a vállalásait, számos ambiciózus jogszabályt indított útjára.

Fotó: Diliff/Wikimedia Commons

Megreformálják az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerét, amely az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagok mennyiségét szabályozza, és az unió területén több mint 11 ezer erőmű és gyár működését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 45%-át lefedi. Az EU végső célja, hogy a 2005-ös adatokhoz képest 43%-kal csökkentse a kibocsátást.

Az iparon kívül eső ágazatokból, mint a közlekedés vagy a mezőgazdaság, származik az üvegházhatású gázok több mint fele. Ezeken a területeken az EU 30%-kal akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Ahhoz, hogy ezt a vállalást tagállami szinten be tudja tartatni, az EU kötelező nemzeti kibocsátási küszöböket határoz meg a tagállamok számára (figyelembe véve a GDP-t) a 2013–2020-as időszakra.

Az erdők az üvegházhatású gázok 10,9%-át semlegesítik évente egy 2014-es adat szerint, ezért az unió nagy hangsúlyt fektet a földhasználatra és az erdők szerepére. 
A tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával is termelnek szén-dioxidot.
Ezt olyan szabályozással ellensúlyoznák, amelynek értelmében a tagállagomnak minden kivágott erdőrész esetében kötelességük lenne újat telepíteni, vagy a kiesést a meglévő erdeik, termőföldjeik és füves területeik fenntartható kezelésével kompenzálni.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam