2020. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Városok a fejlődő klímagazdasághoz vezető út mentén

Jelenleg világszerte 3,9 milliárd ember él nagyvárosokban, az évszázad közepére ez a szám a hatmilliárdot is meghaladhatja majd. A városlakók életminősége, de a természet és a klíma szempontjából sem mellékes, milyenek lesznek a jövő városai.

„Ha jól végezzük a dolgunkat, a holnap városai olyan helyek lehetnek, ahol az emberek egészséges, aktív, produktív életet élhetnek. A kompaktabb, jobban összekapcsolt és összehangolt városok 2050-ig akár 17 billió dollárnyi gazdasági megtakarítást is eredményezhetnek” – hívja fel a figyelmet a klímabarát városok kiépítésének járulékos előnyeire a Globális Gazdasági és Klímabizottság.

A XXI. század növekedéstörténetének feltárása című jelentés városokkal foglalkozó fejezete kiemeli: ahhoz, hogy a városok megvalósíthassák a bennük rejlő lehetőségeket, fontos lesz enyhíteni a vidékről robbanásszerűen a városba áramló népesség hatására kialakuló feszültségeket, és kezelni az éghajlatváltozás által tovább gerjesztett társadalmi egyenlőtlenségeket.

A városok potenciáljának a gazdasági fejlődés érdekében történő felszabadításához ambiciózus intézkedésekre van szükség.

Fotó: shutterstock.com

A jelentés foglalkozik a belterületi telkek kompakt, összekapcsolt és összehangolt felhasználásának kérdésével, a zöldterületek kialakításának jelentőségével, a szolgáltatások, lakóövezetek és munkahelyek optimális megközelíthetőségével, valamint kitér az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedés és a széles körű – a változó klíma kihívásait kezelő – lakhatási feltételek megteremtésének kihívásaira.

A jövő klímagazdaságának kiépítésében rejlő lehetőségeket összegző, A XXI. század növekedéstörténetének feltárása című dokumentumot kidolgozó Globális Gazdasági és Klímabizottságban egy korábbi kormányfő, több pénzügyminiszter és az üzleti élet prominensei mellett a tudomány kiemelkedő képviselői is képviseltették magukat, így például Nicholas Stern, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzora, a Royal Economic Society elnöke.

Az elkövetkező hetekben a dokumentum további fejezetei is elérhetővé válnak – magyar nyelven először – az Élő Bolygónk honlapján, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően. (A már megjelent részek az alábbi linkeken érhetők el: Bevezető1. fejezet2. fejezet3. fejezet.)

Neked ajánljuk
Érzékenyebbek lettünk a környezeti és társadalmi problémák iránt A klímavédelemben a fáknál is hatékonyabb fegyvert jelentenek a gyepek A földekre juttatott kőpor segítheti a szén-dioxid megkötését Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam