2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceánok lassítják a felmelegedést

Egy új kutatás eredményei alapján úgy tűnik, az óceánok egyelőre lépést tudnak tartani növekvő szén-dioxid-kibocsátásunkkal.

A Science oldalán közzétett tanulmány szerint 1994 és 2007 között 100 millió tonna szén-dioxid került az óceánokba. A vizekbe kerülő szén-dioxid aránya ugyan nagyjából azonos maradt a korábbival, az elnyelés üteme viszont négyszeresére ugrott az 1800 és 1994 közötti időszak átlagos adatához képest – írja az sg.hu.

E nélkül a hatás nélkül a légköri koncentráció jóval magasabb lenne (akár 480 ppm, legalábbis az NOAA illetékese szerint), ami viszont azt is jelenti, hogy

az óceánok gyakorlatilag időt adnak nekünk, mielőtt megtapasztalnánk az igazán kedvezőtlen hatásokat, ezen „védelem” értéke pedig az 1 billió dollárt is elérheti.

Fotó: pexels.com

A tengeri koncentráció növekedése persze a savas jelleg erősödéséhez vezet, a felszíni víz pH-értéke például 0,11-dal csökkent (az ipari forradalom kezdete óta), ami különösen a sarki régiókhoz közeledve mutatható ki, ez pedig komoly hatást gyakorol az ottani élővilágra.

Egy ezzel foglalkozó tanulmány eredménye arra világít rá, hogy az óceánokban felhalmozódó szén a tengerfenék üledékes rétegeinek vizsgálatával mutatható ki, optimális esetben ugyanis itt gyűlnek fel az elhalt planktonok. Az óceán savasodásával azonban ezek idő előtt feloldódnak a tengervízben, így a savasodás az óceán szénmegkötő képességének csökkenéséhez vezethet.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam