2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan könnyebben lélegzünk tíz nagyobb településen

Levegőminőséget javító, 8 éves integrált projekt indul Hungairy címmel az ország 10 településén a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vezetésével.

A projektindító budapesti konferenciához kapcsolódó szerdai sajtótájékoztatón az intézet ügyvezetője, Béres András közölte, hogy a projekt 5 milliárd forintos költségvetésének 60 százalékát az Európai Unió LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) programja, 40 százalékát pedig állami támogatás fedezi.

Az együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálat, a belga Flemish Institute for Technological Research, a Mindennapi Kultúráért Egyesület, valamint Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya önkormányzata vesz részt.

Füstköd Debrecenben 2019. február 21-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. nemzetközi projektek igazgatóságának vezetője ismertette, hogy a projekt során az OMSZ és a VITO döntéstámogató eszközt fejleszt a települések számára, az érintett önkormányzatok pedig mindezt adatgyűjtéssel segítik.

A projekt során folyamatosan megújuló levegőminőségi modellek készülnek,  tanácsadói feladatokat ellátó országos ökomenedzser-hálózat jön létre, levegőminőségi pályázatokon segítik a településeket, de lakossági szemléletformálással is foglalkoznak a projekt időtartama alatt.

A Mindennapi Kultúráért Egyesülettel szervezett rendezvények a közlekedési és háztartási károsanyag-kibocsátások mérséklésére hívják föl a figyelmet, továbbá településspecifikus akciókat és újításokat is terveznek. Több városban új közbiciklirendszer épül, környezetbarát utazást szolgáló alkalmazás készül, Budapesten a rakodási területek online foglalási rendszerét alapozhatja meg egy új applikáció – tette hozzá Riesz Lóránt. 

Neked ajánljuk
Úton a tisztább levegő felé Mi szennyezi a lakás levegőjét? A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat Célba ért a folyómentő teherautó
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam