2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rejtély, hogy miért nő a metánkoncentráció

Húsz éve stagnálni kezdett a légkör metánkoncentrációja, de az utóbbi években újra meglódult. Nyugtalanító, hogy a szakemberek nem biztosak benne, mi a változás oka, ami akár a párizsi klímacél teljesítését is alááshatja.

A jelenséget még aggasztóbbá teszi, hogy a metánkoncentráció növekedését nem kalkulálták bele a párizsi klímaegyezménybe. Ha nem sikerül ezt a trendet megállítani, akkor képtelenség lesz 2 Celsius-foknál megfékezni a globális felmelegedést – írja a Piac és Profit.

A Global Biogeochemical Cycle szaklapban megjelent tanulmány szerint 1984-ből származnak az első megbízható adatok a metánról, akkor 1645 ppb (parts per billion) volt a koncentrációja a légkörben.

1984 és 2006 között viszonylag mérsékelt volt a metántartalom növekedése, de 2017 óta jelentősen megugrott a növekedés.

Nem egyértelmű, hogy a jelenség hátterében a kibocsátás növekedését vagy a légkör megtisztuló képességének csökkenését kell keresnünk. Ha az előbbiről van szó, akkor minden bizonnyal az állattenyésztés a ludas, de az egyre növekvő népesség és a húsközpontú étkezés ázsiai térnyerése mellett reménytelennek tűnik, hogy ezen a területen jelentős visszalépésre kerüljön sor.

Másrészről a légkör oxidatív kapacitásának csökkenése is okozhatja a metánkoncentráció növekedését. Így nevezik azt a sajátos kémiai reakciót, amely során a légkör – ózon és hidroxil részvételével – képes megtisztítani önmagát.

Neked ajánljuk
A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Korai hőhullám alatt nyög India A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam