2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

36 éve jelent meg a globális felmelegedésről szóló tanulmány

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal egykori munkatársa, Stephen Seidel 1983-ban jelentette meg tanulmányát a globális felmelegedésről, ami csak a „15 perc hírnév” elérésére volt elég. A szerző mégis optimista.

1983-ban az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal „Lehet-e késleltetni a globális felmelegedést?” címmel tett közzé egy tanulmányt, amely a legutóbbi előrejelzéseket alapul véve azt latolgatta, hogy a különböző politikai döntések, adóemelések vagy épp a fosszilis üzemanyagok betiltása – mennyire lehetnek képesek késleltetni a közeledő katasztrófát – írja a hvg.hu.

A pontosan 36 évvel ezelőtt leírtak pedig azt mutatják, a szervezet tudósai már akkor is igen komolyan vették a problémát. Az Earther megkereste a szerzőt, Stephen Seidelt, hogy mondja el, mit érez most, 36 évvel az első ilyen tanulmány megjelenése után.

Fotó: Avtar Kamani/pixabay.com

A szakember szerint az akkori elképzelések – mint a plusz adók, a fosszilis üzemanyagok betiltása – tűntek a legkézenfekvőbb javaslatnak, ezekre a dolgokra tud ugyanis hatni a kormányzat.

Most, 36 évvel a jelentés után még mindig ezekért a célokért kell harcolni.

Seidel ugyanakkor a pozitívumot is látja a jelenlegi helyzetben. Mint mondta, azóta olyan sokat fejlődött az alternatív energia ipara, hogy olcsóbb lett így energiához jutni, mint olajból, gázból vagy szénből. A rossz hír viszont az, hogy sokkal kevesebb időnk maradt cselekedni. A megoldás azonban ugyanaz lehet: magasabb árat szabni például a szénnek.

Bár az elmúlt 36 évben ignorálták a Seidel által készített tanulmányt, a szakember mégis bizakodó. Szerinte az ózonlyuk növekedése ellen is sikerült egy hatékony globális összefogást elérni, így a klímaváltozással kapcsolatban is van erre esély. A kérdés csak az, nem lesz-e késő, hogy eddig eljussunk.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam