2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az évgyűrű titka

Azt már iskolásként megtanultuk, hogy a kivágott fa törzsén sorakozó gyűrűk elárulják a növény korát. Egy amerikai kutatás szerint azonban a gyűrűk az éghajlat változásának is beszédes tanúi lehetnek, ráadásul a fák bántódása nélkül faggathatjuk ki őket.

A matuzsálemi kort megélő fák több évtizedre, sőt, akár évszázadra visszamenőleg szolgálhatnak információval az uralkodó hőmérsékleti és csapadékviszonyokkal kapcsolatban. Marlene Cimons Ecowatchon megjelent írásában Neil Pedersont, a Harvard Egyetem ökológusát kérdezte, aki kollégáival az amerikai tulipánfa és a vörös tölgy évgyűrűinek titkait igyekezett feltárni.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az évgyűrűkből kinyerhető információk megegyeznek-e a modern képalkotó eljárások és szén-dioxid-mérő berendezések használatával kapott eredményekkel arra az időszakra vonatkozóan, amikor ezek már rendelkezésre álltak. A válasz egyértelműen igen.

A fák segítségünkre lehetnek abban, hogy a mindössze pár évtizede rendelkezésünkre álló technológiákat megelőző időszakok éghajlatáról is pontos képet kapjunk, ráadásul a műholdképeknél sokkal árnyaltabb tudásra tehetünk szert általuk.

Az évgyűrűk nemcsak pillanatnyi állapotokról, de a változás folyamatáról is tudósítanak – és ennek feltárásához mindössze egy ceruzánál is vékonyabb minta elemzésére van szükség.

Amerikai tulipánfa Fotó: Katja Schulz/Wikimedia Commons

„Az évgyűrűk úgy működnek, mint egy-egy csapadék- és hőmérő, nagyon pontosan rögzítik az éppen uralkodó klímát”

– fogalmazott Mathieu Levesque, a kutatás egyik résztvevője. Eredményeik alapján az éghajlati tényezők közül a csapadék mennyisége befolyásolja legerősebben az erdők növekedését. Ugyanakkor a hőmérséklet alakulása – például a párologtatás fokozásával – nagyban befolyásolja, hogy egy adott csapadékmennyiség hogyan hasznosulhat.

Neked ajánljuk
A klímamodelleknek meggyűlik a bajuk a felhőkkel Az ENSZ szerint csak a természet helyreállításával képzelhető el a klímaválság megoldása Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: ecowatch.com
Vissza
Hírfolyam