2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden változásnak vannak vesztesei

A globális felmelegedés ellen tett erőfeszítések esetében sincs ez másképp: a klímabarát intézkedések is mindig fájnak valakinek.

Miért támogatják a világ kormányai az éghajlatpusztítást ezermilliárd dollárokkal? – teszi fel a kérdést Kasnyik Márton írása a G7-en. 

A szerző leszögezi: „ha azt szeretnénk, hogy ne váljon a bolygó néhány évtizeden belül teljesen élhetetlenné, sürgősen le kell állni teljes egészében a szén, a kőolaj és a földgáz használatáról. Erre nincs jobb megoldás, mint jól megadóztatni ezeket az energiahordozókat, hogy áruk tükrözze azt a hatalmas költséget, amit égetésük később okozni fog.”

Ehhez képest a világ kormányai évről évre több száz milliárd dollárral támogatják a fosszilis energiahordozók használatát.

Fotó: shutterstock.com

Az OECD és a Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2015-ben közel 400 milliárd dollárt költöttek a világ kormányai a szén-, kőolaj- és földgáztermelés és -felhasználás költségvetési támogatására. Ez ugyan jelentős visszaesés a három évvel korábbihoz képest, de még mindig elképesztően sok.

Ugyanakkor a fosszilis energiahordozók támogatásának valódi költsége nem is száz-, hanem ezermilliárd dollárokban mérhető: ha nemcsak a támogatásra költött összegeket vesszük számba, hanem azt is, hogy mennyi adót lehetne még beszedni, ha optimális mértékben adóztatnák a fosszilis energiát, és a mostani használat várható negatív következményeinek költségeit is beleszámítanák, „akkor elég durván elszaladnának az árak”.

„Ha így nézzük a dolgokat, akkor évi ötezer milliárd dollárral támogatja a világ a fosszilis energiaforrások felhasználását.”

Erre jutottak David Coady és szerzőtársai egy közelmúltbeli tanulmányukban. Ilyen nagy összegek láttán könnyen gondolhatnánk arra, hogy milyen egyszerű lenne évi ötezermilliárd dollárból megoldani az egész éghajlatváltozás-problémát. A baj csak az, hogy ez javarészt nem olyan pénz, amit ma ki lehetne szedni a szektorból. Rejtett költség, amivel a jövőben fogunk csak szembesülni – állapítja meg Kasnyik Márton.

Neked ajánljuk
A vakcinának hála hamarosan fellélegezhetünk, de hiba lenne visszatérni a régi kerékvágásba Egyre reálisabban értékelik a cégek a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokat Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam