2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja 2018-ban

A feljegyzések 60 évvel ezelőtti kezdete óta a negyedik legnagyobb mértékben nőtt a szén-dioxid légköri koncentrációja 2018-ban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely folyamatosan gyűjti, jegyzi és elemzi a légkör változásával kapcsolatos adatokat.
Az obszervatórium globális megfigyelő részlegének legújabb elemzése szerint tavaly a szén-dioxid-koncentráció 2,87 ppm-mel nőtt: a 2018. január elsején jegyzett 407,05 ppm értékről 409,92 ppm-re 2019. január elsejére.

„Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évből háromban jegyezték fel a légköri szén-dioxid-koncentráció legmagasabb szintű növekedését”

– mondta Pieter Tans, a NOAA globális megfigyelő részlegének kutatója.

Mauna Loa obszervatórium Fotó: Christopher Michel/flickr.com

„Egyértelműen nő az a szén-dioxid-mennyiség, amelyet kibocsátunk a légkörbe, miközben arról beszélünk mindenhol, hogy hogyan csökkentsük a kibocsátást. Nem véletlen egybeesés, hogy az elmúlt négy évben volt a legmagasabb a szén-dioxid-kibocsátás” – tette hozzá.

A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését tekintve. Amikor 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtti 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt. Az elmúlt 60 évben további 95 ppm volt a növekedés, és a szén-dioxid-koncentráció mára eléri a 410 ppm-et – olvasható a NOAA közleményében.

Az elmúlt két évtizedben a növekedés mértéke nagyjából százszor gyorsabb volt, mint a korábbi természetes növekedések, amelyek például az utolsó jégkorszak végén, 11 000–11 700 éve történtek.

„A szén-dioxid mai növekedése elsősorban az emberi tevékenységből fakad. Nem természeti okai vannak” – hangsúlyozta Pieter Tans.

Neked ajánljuk
Nagy-Britannia lép először a G7-országok közül Ideje megértenünk: a bőrünkre megy a játék A klímát számos tényező alakítja, és biztos, hogy az ember az egyik Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam