2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: minél tovább várunk a klímadöntésekkel, annál nagyobb árat fizetünk majd

Minél tovább várunk a klímaváltozás megfékezése érdekében szükséges döntésekkel, annál nagyobb árat fizet azokért az emberiség – mondta Áder János köztársasági elnök, miután a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) fenntarthatósággal foglalkozó kutatóival találkozott szerdán az egyesült államokbeli Bostonban.

Az államfő a találkozót követően újságíróknak nyilatkozva elmondta: a több mint 130, fenntarthatósággal kapcsolatos kurzust hirdető egyetem professzorai az emberiséget veszélyeztető legnagyobb fenyegetésnek ítélték a klímaváltozást, amelynek következményeit azonban sokan, köztük a politikusok is alábecsülik.

Áder János a tudósok véleményét is tolmácsolva illúziónak nevezte, hogy a probléma megoldása halogatható, hiszen

az „ajtónkon dörömbölő vízválságok” már most is jelentősen rontják az élelmiszer-ellátás feltételeit. Mindennek súlyos gazdasági, politikai és társadalmi következményei várhatók.

Áder János köztársasági elnök, Kőrösi Csaba, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója, Ronald Prinn professzor, a Globális Változások Tudományos Központ igazgatója, Kerry Emanuel, a Cecil és Ida Green légköri tudományok professzora és Szőke László, a KEH külügyi Igazgatója a klímaváltozás hatásairól folytatnak eszmecserét
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A víz hiánya egyes afrikai vagy ázsiai országokban a nemzeti jövedelem növekedését akár 10-15 százalékkal is visszavetheti.

A jelenség egy jelentős lakosságszám-növekedés mellett élelmezési válságot eredményezhet, amelynek következménye az MIT professzorai szerint a politikai feszültségek élesedése, háborús helyzetek kialakulása, végső soron pedig a migráció erősödése lesz.

Áder János hangsúlyozta, mindezek miatt szükséges a kutatások felgyorsítása. Az energiabiztonság érdekében például meg kell oldani az átmenetileg felesleges nap- és szélenergia tárolását vagy a mezőgazdasági termelés vízigényének csökkentését. Ugyancsak égető kérdés a levegőben lévő nagy mennyiségű szén-dioxid kivonása, amire azonban a tudomány még nem adott hatékony megoldást.

A fejlesztéseket a leggazdagabb országok képesek finanszírozni, hiszen ott vannak a megfelelő gazdasági erőforrások és a tudományos háttér is – értékelte a köztársasági elnök. Megjegyezte ugyanakkor azt is: a helyzet kialakulásáért is ezeknek az országoknak van a legnagyobb történelmi felelősségük. Áder János szerint bízni csak a nemzetközi megállapodásokban lehet, a többi közt a párizsi klímaegyezmény kiterjesztésében.

Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam