2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Terítéken az ember- és környezetbarát élelmiszer-termelés

Szükségszerű, hogy az egyre sokasodó emberiség táplálása a természet kizsigerelésével, ordító egyenlőtlenségek és súlyos egészségügyi kihívások árán valósuljon meg? És ha az élelmiszer-termelésünket és a talajhasználatunkat úgy alakítanánk át, hogy a legtágabb értelemben véve valamennyiünk javát szolgálja?

„A globális élelmiszer- és földhasználati rendszer kulcsfontosságú pillanathoz érkezett. Jelenlegi utunk tovább folytatása aláássa a világ ökológiai alapjait. Jelentősen hozzájárul majd számos kihíváshoz, ideértve a vidéki szegénységet, a társadalmi konfliktusokat, az éhezést, az elhízást, az alultápláltságot, a biológiai sokféleség csökkenését, a talajeróziót és az éghajlatváltozást is” – szögezik le A XXI. század
növekedéstörténetének feltárása című tanulmány Élelmiszer- és földhasználattal foglalkozó fejezetének bevezető sorai.

Ugyanakkor a Globális Gazdasági és Klímabizottság szerint egy különleges lehetőség birtokában is vagyunk: ha a kipróbált és bevizsgált szakpolitikai reformok, a jobb mezőgazdasági technikák és pénzügyi eszközök révén rendbe tennénk őket, akkor

élelmiszer- és földhasználati rendszereink erősebb és méltányosabb vidéki társadalmi-gazdasági fejlődést eredményezhetnének, megoldást nyújthatnának az éghajlatváltozás problémáinak egyharmadára, védelmet jelenthetnének a biológiai sokféleség számára, és hatalmas javuláshoz vezethetnének a közegészségügyben.

A Globális Gazdasági és Klímabizottság jelentésének Élelmiszer- és földhasználat című fejezete sorra veszi, milyen erőfeszítésekre van szükség a különböző szintű kormányzati, illetve gazdasági szereplők részéről az erdők megőrzése és megújítása, a mezőgazdasági termelékenység fenntartható növelése, a jobb élelmiszer-fogyasztási minták kialakítása, valamint az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentése terén.

A jövő klímagazdaságának kiépítésében rejlő lehetőségeket összegző, „A XXI. század növekedéstörténetének feltárása” című dokumentumot kidolgozó Globális Gazdasági és Klímabizottságban munkájában egy korábbi kormányfő, több pénzügyminiszter és az üzleti élet prominensei mellett a tudomány kiemelkedő szereplői is részt vettek – így például Nicholas Stern, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzora, a Royal Economic Society elnöke.

Az elkövetkező hetekben a dokumentum további fejezetei is elérhetővé válnak – magyar nyelven először – az Élő Bolygónk honlapján, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően. (A már megjelent részek az alábbi linkeken érhetők el: Bevezető1. rész2. rész3. rész, 4. rész.)

Neked ajánljuk
Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk? Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam