2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ma egy órán át mindenki a Földre gondol

A világ nagyvárosaiban ma este fél 9-kor lekapcsolják az ikonikus épületek díszkivilágítását.

A Föld órája elnevezésű akció 2007-ben indult Sydney-ből azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatására. Az akciót eredetileg egyszeri alkalomra tervezték, de mára 180 ország csatlakozott hozzá – mondta el Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője az ATV Start című műsorában.

A Föld órája mára a legtöbb embert megmozgató környezetvédelmi akcióvá vált – világszerte 2,5 milliárdan vesznek részt benne.

A Föld órája 2012-ben a Hősök terén Fotó: David Biene/WWF/Wikimedia Commons

Antal Alexa elmondta, Magyarország 2009-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Fontosnak tartja azonban, hogy ne elégedjünk meg ennyivel. „Mi magyarok úgy élünk, mintha 1,9 Föld állna rendelkezésünkre, míg a globális átlag 1,7 Föld.”

A nagyvárosokban eleve nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk mögött, mondta Antal Alexa, de egyénenként nagyon sokat tehetünk ezzel kapcsolatban:

Nem mindegy, hogyan építkezünk, hogyan fűtünk, mit fogyasztunk, milyen elvárásaink vannak a tudatos fogyasztással kapcsolatban.

A kérdésre, hogy ekkora fogyasztás mellett mikor lehet vége a Földnek, Antal Alexa úgy reagált: „nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy pesszimisták legyünk”. A WWF szerint nagyon fontos, gyakorlati lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy 2020–2030 között megállíthassuk a biológiai sokféleség pusztulását a Földön.

A szervezet idén a Föld órájához kapcsolódóan szemléletformáló kampányt indított, hogy mindenki megtalálja azt a fenntartható kihívást, amivel hozzájárulhat a földi klíma és a természet megóvásához.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam