2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre messzebb a párizsi klímacél

A szakemberek szerint 2017-ig világszinten viszonylag stagnált az üvegházhatású gázok kibocsátása – azóta viszont újra az egekbe szöktek a számok.

Hiába kongatja minden szakember a vészharangot, a szén-dioxid szintje a levegőben az egész bolygóra nézve újabb rekordot döntött meg, miután az amerikai és az ázsiai piacon ismét növekedésnek indult a kereslet a fosszilis tüzelőanyagok iránt – számolt be a hvg.hu.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentése szerint 2018-ban 33,1 gigatonna szén-dioxid került a levegőbe,
ami 1,7 százalékkal magasabb érték,
mint a 2017-es.

Mindez azt is jelenti, hogy a párizsi klímaegyezmény megszületése óta eltelt két évben tovább nőtt a kibocsátás, így pedig újabb lépéssel messzebb kerültünk a 2025-re kitűzött 26-28 százalékos csökkenéstől.

Fotó: pxhere.com

Az Egyesült Államokban és Ázsiában elsősorban az erős gazdasági növekedés táplálta a kibocsátás növekedését. A globális energiafogyasztás 2,3 százalékkal nőtt, ami azt is jelenti, hogy 2010 óta nagyjából megduplázódott az emberiség energiaéhsége.

A jelentés azért tartalmaz némi pozitív hírt is: a zöldenergia előállítása óriási mértékben növekedett. A napenergia piaca egy év alatt 30 százalékkal, míg a szélenergia-hasznosítás 12 százalékkal ugrott meg.

Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam