2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét több tízezer diák tüntetett a klímavédelemért Németországban

Ismét több tízezer diák tüntetett az éghajlatváltozás feltartóztatásáért Németországban, a pénteken tanítási időben tartott megmozdulások vezetője a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom 16 éves alapítója, a svéd Greta Thunberg volt.

A világhírű stockholmi tanuló Berlinben jelent meg egy tüntetésen, amelyen a szervezők becslése szerint 25 ezren vettek részt. A német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál szervezett demonstráción angolul elmondott beszédében kiemelte, hogy amikor az iskolások elmondják a felnőtteknek, hogy félnek a jövőtől,

„csak megsimogatják a fejünket, és azt hajtogatják, hogy minden rendben lesz, ne aggódj, pedig a rohamos klímaváltozás láttán igenis aggódni kell, és pánikba kell esni”

– vetette fel Greta Thunberg, aláhúzva, hogy az idősebb nemzedékek kudarcot vallottak, nem szálltak szembe a globális éghajlatváltozással, az emberiség történetének legnagyobb katasztrófájával.

Fotó: MTI/EPA/Alexander Becher

Ezen változtatni kell, és ebben a fiataloknak is van feladatuk. Mindenkinek tennie kell az éghajlatvédelemért a személyes környezetében, „ki kell lépni a komfortzónából”, és akinek még nincs választójoga, meg kell győznie szüleit és nagyszüleit, hogy „szavazzanak a jövőnkre” – idézte az aktivistát a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

Pénteken Berlinnel együtt húsz németországi városban tartottak klímavédelmi demonstrációt iskolások tanítási időben. A mozgalom a következő hetekben is folytatja a sztrájkot. Péntekenként „addig kerüljük az iskolát, amíg a politika el nem kezdi tenni a dolgát” – nyilatkozott a Fridays for Future egyik németországi főszervezője, Luisa Neubauer a Bild című lapnak.

Neked ajánljuk
Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam