2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízmilliók érzik a saját bőrükön, hogy nagy a baj

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 62 millió embert sújtott tavaly világszerte a szélsőséges időjárás, az ember okozta klímaváltozás miatt kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát.

35 millió embert sújtottak az áradások és több mint 1600 ember halála írható a hőhullámok, erdő- és bozóttüzek számlájára Európában, Japánban és az Egyesült Államokban – olvasható a szervezet éves jelentésében a klíma állapotáról. A dokumentumot csütörtökön hozták nyilvánosságra New Yorkban. 

A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy

a klímaváltozás hatással van az élelmezés biztonságára, a migrációra és az emberi egészségre, utóbbi esetében különösen a szélsőséges meleg és a levegő minőségében bekövetkezett változás.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a jelentést ismertetve emlékeztetett a Mozambikot, Malawit és Zimbabwét minap sújtó Idai ciklonra. „Az Idai áldozatai megszemélyesítik azt, miért van szükségünk a fenntartható fejlődésnek, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a természeti csapások kockázata csökkentésének globális programjára” – hangoztatta.

Mozambiki család otthonuk vízben álló udvarán tíz nappal a térségben pusztító Idai ciklon elvonulása után
Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe

A jelentésében a világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly mintegy 1 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a Földön, mint az iparosodás korának kezdetekor, és az elmúlt négy év volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések kezdete óta.

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt – a szárazság, áradások, viharok következtében – kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát, ami azt jelentette, hogy 2018 volt az az év, amikor a legtöbb embert kényszerítettek helyváltoztatásra a természeti katasztrófák – olvasható a jelentésben.

Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam