2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízmilliók érzik a saját bőrükön, hogy nagy a baj

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 62 millió embert sújtott tavaly világszerte a szélsőséges időjárás, az ember okozta klímaváltozás miatt kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát.

35 millió embert sújtottak az áradások és több mint 1600 ember halála írható a hőhullámok, erdő- és bozóttüzek számlájára Európában, Japánban és az Egyesült Államokban – olvasható a szervezet éves jelentésében a klíma állapotáról. A dokumentumot csütörtökön hozták nyilvánosságra New Yorkban. 

A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy

a klímaváltozás hatással van az élelmezés biztonságára, a migrációra és az emberi egészségre, utóbbi esetében különösen a szélsőséges meleg és a levegő minőségében bekövetkezett változás.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a jelentést ismertetve emlékeztetett a Mozambikot, Malawit és Zimbabwét minap sújtó Idai ciklonra. „Az Idai áldozatai megszemélyesítik azt, miért van szükségünk a fenntartható fejlődésnek, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a természeti csapások kockázata csökkentésének globális programjára” – hangoztatta.

Mozambiki család otthonuk vízben álló udvarán tíz nappal a térségben pusztító Idai ciklon elvonulása után
Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe

A jelentésében a világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly mintegy 1 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a Földön, mint az iparosodás korának kezdetekor, és az elmúlt négy év volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések kezdete óta.

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt – a szárazság, áradások, viharok következtében – kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát, ami azt jelentette, hogy 2018 volt az az év, amikor a legtöbb embert kényszerítettek helyváltoztatásra a természeti katasztrófák – olvasható a jelentésben.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam