2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdőtüzek pusztítanak Portugáliában és Spanyolországban

A szokatlanul meleg tavaszi időjárás miatt erdőtüzek pusztítanak Portugáliában és Spanyolországban.

Idén a szokásosnál jóval hamarabb alakultak ki erdőtüzek a kivételesen meleg és szeles időjárás következtében. Portugáliában tíz helyen csaptak fel a lángok, a tüzek főként az ország északi részét érintik. A korai erdőtüzek a tűzoltókat is felkészületlenül érték.

Meteorológusok szerint a globális felmelegedés lényegesen megnehezítette annak előrejelzését, hogy hol alakulhatnak ki tüzek.

„Olyan területeken alakultak ki jelentős tüzek, amelyekről nem is gondoltuk, hogy magas lenne ennek a kockázata” – mondta el Miguel Miranda, a portugáliai meteorológiai intézet (IPMA) elnöke.

Erdőtűz lángjait próbálják megfékezni tűzoltók az észak-spanyolországi Kantábria tartományban levő Vargas település közelében 2019. március 6-án
Fotó: MTI/EPA/EFE/Pedro Puente Hoyos

A Reuters brit hírügynökség tudósítása megjegyzi, hogy a jelenlegi időjárás emlékeztet azokra az időjárási körülményekre, amelyek 2017 júniusában Pedrogao Grande városánál elsöprő erejű tüzet okoztak. A tűzeset miatt 64 ember meghalt és több mint 250-en megsérültek; Portugália modern kori történetében ez volt a legsúlyosabb katasztrófa.

A regionális kormány becslései szerint mostanáig körülbelül 850 hektárnyi földet taroltak le a lángok, így Galíciában ez számít a legpusztítóbb erdőtűznek 2017 októbere óta.

Nehezíti a helyzetet, hogy az országban egyelőre nem várható csapadék, a hét elején a hőmérséklet a 28 Celsius-fokot is elérte, ami az átlagosnál jóval magasabb érték. A portugáliai meteorológiai intézet előrejelzése szerint a hőmérséklet várhatóan továbbra is szokatlanul meleg marad.

Neked ajánljuk
Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam