2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Kilimandzsáró nyara

Humboldtnak hála 250 éve tudjuk, hogy a magas hegyek változatos mikroklímája leképezi a Föld éghajlati övezeteit. Ezért ha megvizsgáljuk, hogyan hat rájuk a klímaváltozás, fontos információkhoz juthatunk a különböző típusú élőhelyek sérülékenységével kapcsolatban.

A mezőgazdaság térnyerése a trópusi hegységek esetében súlyos károkat okoz a fajgazdagságban és az ökológiai rendszerek működésében, ugyanakkor ezek a hatások erősen függnek az uralkodó mikroklímától – erre a következtetésre jutott az a nemzetközi vizsgálat, amely a Würzburgi Egyetem vezetésével a Kilimandzsáró különböző régióinak élővilágát vette górcső alá, ember által megbolygatott, illetve érintetlen területeket egyaránt.

Klímaváltozástól sújtott világunkban a trópusi hegyek menedéket jelentenek a legváltozatosabb állat- és növényfajok számára, amelyek ráadásul mind fontos szerepet játszanak az ökológiai egyensúly fenntartásában, például a szén-dioxid vagy a talaj megkötésével, a beporzással vagy éppen a kártevők egyedszámának szabályozásával.

5 ország 30 egyetemének és kutatóintézetének munkatársai 5 éven keresztül vizsgálták a Kilimandzsáró déli lejtőit 850 és 4400 méteres magasság között, hogy képet kapjanak az ott élő növény- és állatvilágról, illetve az általuk végzett ökoszisztéma-szolgáltatásokról.

Eredményeik alapján az emberi beavatkozás sokkal súlyosabb következményekkel jár a hegység alsó, melegebb régióiban.

Fotó: www.goodfreephotos.com

A hegy lábánál található szavannákon már visszafogott mértékű földhasználat is a fajok 50 százalékának visszaszorulásával és az ökológiai funkciók jelentős beszűkülésével jár együtt.

A magasabban fekvő, mérsékeltebb érhajlatú területek ugyanakkor a meglévő veszteségek mellett is ellenállóbbnak bizonyultak.

A magas hegyek tanulmányozása fontos információt szolgáltathat a természetátalakítással járó kockázatok értékeléséhez. Ahogy a mostani kutatás is alátámasztotta, az eleve szárazabb, terméketlenebb területek művelés alá vonása fokozott károkat okoz a természetes rendszerek működésében.

Neked ajánljuk
Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Őrizetbe vették az Extinction Rebellion aktivistáit Londonban Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: uni-wuerzburg.de
Vissza
Hírfolyam