2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része

A szövetségi kormány klímajelentése (Canada's Changing Climate Report, CCCR2019) arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak, és előreláthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedés sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan.

A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változás, melynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak – írja a BBC alapján az MTI.

Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 Celsius-fokot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek.

A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 fokot melegedett az átlaghőmérséklet. „Noha a melegedésben mind az emberi tevékenységek, mind a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó” – írta a jelentés.

Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jég olvadásával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban – olvasható a jelentésben.

Fotó: Daniel Joseph/pexels.com

Bár az ország többször elkötelezte magát a határozott klímapolitika mellett, a közigazgatás alsóbb szintjein ezzel kapcsolatban nincs teljes egyetértés, ezért a központi kormányzat szén-dioxid-adó bevezetésével igyekszik rábírni a vonakodó szövetségi államokat kibocsátásuk csökkentésére.

Neked ajánljuk
A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra A Szilícium-völgyben az erdő az egyik legvonzóbb befektetés Dübörgő ütemek vagy perzselő föld, egyre megy – kapkodjuk a lábunkat Kárpátalján hosszú távú hulladékkezelési projekt készül Madagaszkár – A kaméleonok földje
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam