2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kint leszünk a vízből – ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket

A biztonságos és elegendő mennyiségű vízhez, illetve az egészségügyi létesítményekhez való hozzáférés, valamint az édesvízi ökoszisztémák hatékony kezelése elengedhetetlen a gazdasági fellendüléshez, az egészségügyi eredményekhez és a fejlődéshez, valamint a környezeti fenntarthatósághoz – szögezi le A XXI. század növekedéstörténetének feltárása című jelentés.

A világ jelenleg nem bánik megfelelően a vízzel, és nem használja ki a benne rejlő lehetőségeket. Ezért elsősorban a szakpolitikák, a kormányzás, a vezetés és a piacok felelősek – szögezi le a Globális Gazdasági és Klímabizottság jelentésének vízzel foglalkozó fejezete.

A vízzel kapcsolatos legnagyobb kihívások közé tartozik a nem megfelelő hozzáférés, a rossz kockázatkezelés és a vízkészletekért folytatott egyre növekvő verseny. Az éghajlatváltozás pedig erősíteni fogja ezeket a kihívásokat.

„A világon ma 4,5 milliárd ember, a Föld lakosságának közel kétharmada használ olyan egészségügyi létesítményeket, melyek a vízzel terjedő betegségek révén veszélyt jelentenek saját maguk vagy környezetük egészségére. Közel 2,1 milliárd ember otthonában nincs könnyen hozzáférhető, biztonságos vízellátás.”

Mit tehetnének a kormányzati és gazdasági szereplők a vízfelhasználás termelékenységének javításáért, hogy minden egyes vízcseppet a lehető legjobban használjunk fel? Hogyan tudnánk megvalósítani a szegény és a peremre szorult felhasználók védelmét, akik a változások legvalószínűbb vesztesei lesznek? Milyen és mekkora beruházásokat igényelne mindez?

Ezekre a klímaváltozással egyre sürgetőbbé váló kérdésekre ad válaszokat a klímagazdaság kialakításáról szóló dokumentum soron következő része.

A jövő klímagazdaságának kiépítésében rejlő lehetőségeket összegző, „A XXI. század növekedéstörténetének feltárása” című dokumentumot kidolgozó Globális Gazdasági és Klímabizottság munkájában egy korábbi kormányfő, több pénzügyminiszter és az üzleti élet prominensei mellett a tudomány kiemelkedő szereplői is részt vettek – így például Nicholas Stern, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzora, a Royal Economic Society elnöke.

Az elkövetkező hetekben a dokumentum további fejezetei is elérhetővé válnak – magyar nyelven először – az Élő Bolygónk honlapján, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően. (A már megjelent részek az alábbi linkeken érhetők el: Bevezető, 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész., 5. rész.)

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Ambiciózus klímavédelmi javaslatot tárgyal az amerikai kongresszus Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam