2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízen úszó város tervét mutatta be az ENSZ

Oceanix City néven bemutatta az ENSZ egy új településtípus koncepcióját. Az Oceanix vízen lebegő platformokra épülő város volna, amelyben akár tízezer ember is élhetne.

A várost úgy tervezték meg, hogy ellen tudjon állni a legnagyobb környezeti katasztrófáknak is. Mivel eleve a vízen lebeg, az árvizeknek mindenképpen ellen tud állni. A bemutatón elhangzottak szerint ezenfelül akár még a legerősebb, 5-ös kategóriájú hurrikánok sem tennének benne komolyabb kárt – írja a Business Insider nyomán a 444.hu.

Marc Collins, az Oceanix igazgatója szerint az úszó városok megoldást jelenthetnének az emelkedő tengerszint problémájára is.

Fotó: Oceanix

A tervek szerint az Oceanix City hatszögletű platformokból állna össze. Ezeknek nagyon jó a helykihasználásuk, és könnyen kombinálhatók. Gyakorlatilag bármekkora településeket létre lehet így hozni, de a tervező Ingels szerint a tízezer lakos az ideális méret, ennél biztosítható a település „teljes autonómiája”, vagyis egy ekkora úszó város már meg tudja termelni az ellátásához szükséges tiszta vizet, energiát és hőt.

A tervezők elképzelései szerint az úszó városok a part, illetve a part menti nagyvárosok közelében lebeghetnének, vész esetén pedig akár arrébb is lehetne vontatni azokat.

Ingels tervei szerint az úszó városokban nem járnának kukásautók, a szemetet csöveken a lakásokból egyből a hulladékválogató és -feldolgozó állomásra szállítanák. 

Neked ajánljuk
Budapesten is több ezren vonultak a klímáért Ceglédbercel, az első magyar okosfalu Az Amazon is felvillanyozza a flottáját Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam