2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízen úszó város tervét mutatta be az ENSZ

Oceanix City néven bemutatta az ENSZ egy új településtípus koncepcióját. Az Oceanix vízen lebegő platformokra épülő város volna, amelyben akár tízezer ember is élhetne.

A várost úgy tervezték meg, hogy ellen tudjon állni a legnagyobb környezeti katasztrófáknak is. Mivel eleve a vízen lebeg, az árvizeknek mindenképpen ellen tud állni. A bemutatón elhangzottak szerint ezenfelül akár még a legerősebb, 5-ös kategóriájú hurrikánok sem tennének benne komolyabb kárt – írja a Business Insider nyomán a 444.hu.

Marc Collins, az Oceanix igazgatója szerint az úszó városok megoldást jelenthetnének az emelkedő tengerszint problémájára is.

Fotó: Oceanix

A tervek szerint az Oceanix City hatszögletű platformokból állna össze. Ezeknek nagyon jó a helykihasználásuk, és könnyen kombinálhatók. Gyakorlatilag bármekkora településeket létre lehet így hozni, de a tervező Ingels szerint a tízezer lakos az ideális méret, ennél biztosítható a település „teljes autonómiája”, vagyis egy ekkora úszó város már meg tudja termelni az ellátásához szükséges tiszta vizet, energiát és hőt.

A tervezők elképzelései szerint az úszó városok a part, illetve a part menti nagyvárosok közelében lebeghetnének, vész esetén pedig akár arrébb is lehetne vontatni azokat.

Ingels tervei szerint az úszó városokban nem járnának kukásautók, a szemetet csöveken a lakásokból egyből a hulladékválogató és -feldolgozó állomásra szállítanák. 

Neked ajánljuk
Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem A magyar közvéleményt is foglalkoztatja az éghajlatváltozás Áder: minél gyorsabban klímabaráttá kell alakítani a világgazdaságot Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam