2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Messziről szaglik, hogy Alaszkának lesznek még gondjai a felmelegedéssel

Az Észak-Amerika legmagasabb, a hegymászók körében igen kedvelt Denali hegyét kezelő nemzeti park munkatársait a jég olvadása meglehetősen kellemetlen probléma elé állította.

A hegymászó is ember, még ha ennek természetes folyományaiba ritkán gondolunk is bele. Korábban nem tekintették problémának, ha mászás közben érte őket a szükség –nemes egyszerűséggel a Kahiltna-gleccserhez vezető útvonal mentén lévő hóvermekbe, illetve magasabban kialakított vájatokba került a széklet. A szakemberek úgy gondolták, hogy idővel egyszerűn elnyeli a jég, csakhogy a felmelegedés közbeszólt – derül ki a 24.hu cikkéből.

A szakértők attól tartanak, hogy a gleccser olvadékvize felszínre hozza a szennyeződéseket, és lejjebb szállítja azokat, ami komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Szerencsére manapság egyre több a környezettudatos mászó, aki tárolók segítségével hozzák le a hegyről saját ürüléküket – ezt 4300 méteres magasság alatt a nemzeti park új előírásai értelmében kötelező lesz megtenniük.

Fotó: Denali National Park and Preserve/flickr.com

Alaszkában rekordhőmérsékleteket mérnek, és a meleg nyomában járó olvadás nem csak ilyen merőben speciális problémákhoz vezet: a jég eltűnése nehézségeket okoz a közlekedésben, megviseli az élővilágot és a téli sportok szerelmeseit is.

Neked ajánljuk
Nagy-Britannia lép először a G7-országok közül Ideje megértenünk: a bőrünkre megy a játék A klímát számos tényező alakítja, és biztos, hogy az ember az egyik Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam