2022. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Épül a nagy zöld fal

Hagyományosan az emberek azért emelnek falakat, hogy elválasszák országaikat és népeiket egymástól. A nagy zöld fal Afrikában épp ellenkező megfontolásból épül, előremutató és klímavédelmi szempontból egyedülálló kezdeményezés.

A nagy zöld fal egy ambiciózus terv arra, miként lehet enyhíteni a globális felmelegedés okozta csapásokat, hogyan lehet megmenti 232 millió ember élőhelyét – írja az mnn nyomán a 24.hu.

Az élő fal ötlete először az 1970-es és 1980-as években vetődött fel Afrikában, akkoriban jött létre egy szervezet, amely a kezdetek óta több tízmillió fát ültetett el, főleg lakott városokban és farmokon.

A hatalmas faültetési projekt számtalan afrikai család utolsó mentsvára lehet, és a megélhetésüket is biztosíthatja Fotó: Great Green Wall/youtube.com

A 2000-es évek közepén ezt a kezdeményezést elevenítette fel Nigéria elnöke, Olusegun Obasanjo. Jelenleg már 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben.

A kritikus terület, ahol a zöld fal megépülhet, a Száhel övezet (vagy éhségöv), amely a világ legnagyobb sivatagának, a Szaharának a déli részén található. Valamikor füves szavanna borította, az elhúzódó aszályok azonban gyökeresen megváltoztatták a térség klímáját. A hatalmas kopár térség átszeli az egész afrikai kontinenst, az itt élők millióit szembesítve a globális felmelegedés pusztító hatásaival.

A fák árnyékot adnak, csökkentik talajnedvesség kipárolgását, és lassítják a csapadék lefolyását – így a kutak újra megtelhetnek vízzel Fotó: Lizelle van Heerden/pixabay.com

A nagy zöld fal 780 millió hektár elsivatagosodott vidéken húzódna, a terület az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint jelenleg 232 millió embernek ad otthont. Ha sikerül befejezni a szárasságtűrő fákból kialakított zöld falat, az 7700 km-es hosszával és átlag 15 km-es szélességével a világ legnagyobb ember alkotta „építménye” lesz – derül ki Pais H. Szilvia cikkéből.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon A Földközi-tenger védett területeit is elborító műanyag eredete Tavaly kevesebb autót adott el az Audi, de az elektromos modellek értékesítése kilőtt
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam