2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Épül a nagy zöld fal

Hagyományosan az emberek azért emelnek falakat, hogy elválasszák országaikat és népeiket egymástól. A nagy zöld fal Afrikában épp ellenkező megfontolásból épül, előremutató és klímavédelmi szempontból egyedülálló kezdeményezés.

A nagy zöld fal egy ambiciózus terv arra, miként lehet enyhíteni a globális felmelegedés okozta csapásokat, hogyan lehet megmenti 232 millió ember élőhelyét – írja az mnn nyomán a 24.hu.

Az élő fal ötlete először az 1970-es és 1980-as években vetődött fel Afrikában, akkoriban jött létre egy szervezet, amely a kezdetek óta több tízmillió fát ültetett el, főleg lakott városokban és farmokon.

A hatalmas faültetési projekt számtalan afrikai család utolsó mentsvára lehet, és a megélhetésüket is biztosíthatja Fotó: Great Green Wall/youtube.com

A 2000-es évek közepén ezt a kezdeményezést elevenítette fel Nigéria elnöke, Olusegun Obasanjo. Jelenleg már 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben.

A kritikus terület, ahol a zöld fal megépülhet, a Száhel övezet (vagy éhségöv), amely a világ legnagyobb sivatagának, a Szaharának a déli részén található. Valamikor füves szavanna borította, az elhúzódó aszályok azonban gyökeresen megváltoztatták a térség klímáját. A hatalmas kopár térség átszeli az egész afrikai kontinenst, az itt élők millióit szembesítve a globális felmelegedés pusztító hatásaival.

A fák árnyékot adnak, csökkentik talajnedvesség kipárolgását, és lassítják a csapadék lefolyását – így a kutak újra megtelhetnek vízzel Fotó: Lizelle van Heerden/pixabay.com

A nagy zöld fal 780 millió hektár elsivatagosodott vidéken húzódna, a terület az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint jelenleg 232 millió embernek ad otthont. Ha sikerül befejezni a szárasságtűrő fákból kialakított zöld falat, az 7700 km-es hosszával és átlag 15 km-es szélességével a világ legnagyobb ember alkotta „építménye” lesz – derül ki Pais H. Szilvia cikkéből.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam