2019. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mérlegen a magyar környezetpolitika

Magyarország jelentős reformokat vezetett be a hulladékágazatban, amelynek köszönhetően előrelépést ért el a 2020-as célok teljesítésére irányuló intézkedések végrehajtása terén, de csökkenteni kell a tüzelőanyagokból származó részecskekibocsátást – derült ki az Európai Bizottság pénteken bemutatott jelentéséből.

Az Európai Bizottság pénteken bemutatott, az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtásának 2019-es felülvizsgálatát rögzítő jelentése szerint a hulladékgazdálkodást illetően Magyarországon a települési hulladék újrafeldolgozási arányában enyhe növekedés, a hulladéklerakás arányában pedig enyhe csökkenés mutatkozott.

A bizottság szerint Magyarország esetében fennáll a veszély, hogy nem fogja teljesíteni a 2020-ra elérni kívánt, az újrafeldolgozásra vonatkozó 50 százalékos célértéket, noha a 2020 utáni célok elérése még ennél is nagyobb erőfeszítéseket igényel.

nem a levegőbe beszélnek

A dokumentum szerint Magyarország tett némi előrelépést a levegőminőség javítása terén, és folyamatosan csökkennek a kibocsátások. A nemzeti kibocsátási határértékekről szóló új irányelvben megállapított célok eléréséhez azonban további erőfeszítésekre van szükség.

Kiemelendőnek nevezték, hogy 2017-ben több levegőminőségi zónában Magyarország túllépte a nitrogén-dioxidra (NO2) és a légszennyező részecskékre (PM10) vonatkozó uniós levegőminőségi normákat. 2015 vonatkozásában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint Magyarországon több mint 12 800 olyan korai haláleset történt, amelyet a légszennyező részecskék koncentrációja váltott ki.

Füstköd Debrecenben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az uniós bizottság megállapította, hogy Magyarországon sürgősen csökkenteni kell a magánháztartásokban eltüzelt szilárd tüzelőanyagokból származó részecskekibocsátást, és a járművekből származó kibocsátások csökkentése érdekében rövid távú intézkedéseket kell bevezetnie a városi térségekben.

A pozitív példák között kiemelték az Ablakon bedobott pénz elnevezésű kezdeményezést, amely az erőforrás-hatékonyság javítása érdekében ad tájékoztatást, tanácsot és ösztönzést a vállalatok számára.

A jelentésből az unió egészére vonatkozóan kiderült, hogy a tagállamok legtöbbjében továbbra is kihívást jelent a hulladékmegelőzés és a levegőszennyezés kérdése. Ahogy ezekkel kapcsolatban, úgy a vízgazdálkodás területén megfogalmazott célkitűzések eléréséhez is elengedhetetlen a beruházások növelése – közölték.

Neked ajánljuk
Csehország támogathatja az uniós klímacélt Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök Mit tesz az Európai Unió a klímaváltozás ellen? Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez Amikor megfordítjuk az esernyőt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam