2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mik a jövő legnagyobb kihívásai?

A klímaváltozás, az urbanizáció és a demográfiai válság jelentette kihívások a legfontosabb globális megatrendek között vannak, ezek elkerülhetetlenül és nagyban befolyásolni fogják a világ működését 2030-ig – figyelmeztettek egy hétfőn közzétett európai uniós jelentésben.

Az EU fő intézményeinek szakemberei által közösen összeállított, „Globális trendek 2030-ig: kihívások és lehetőségek Európa számára” című dokumentumot az Európai Parlament brüsszeli székházában mutatták be. Az összefoglalóban a környezet állapotával összefüggő kihívások között említették, hogy

az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés gazdasági és környezeti károkat fog okozni.

Szintén gondokat okozhat az urbanizáció: a világ lakosságának körülbelül kétharmada városokban fog élni, s amennyiben nem kezelik megfelelően a változást, akkor ez a bűnözés, az erőszak és a környezetszennyezés fokozódásához vezethet.

Fotó: Michael Shick/Wikimedia Commons

Fegyveres konfliktusok továbbra is lesznek minden erőfeszítés dacára. Kiemelték, hogy az élelmiszer és az ivóvíz hiánya önmagában nem fog háborúkat okozni, de jelzi, hogy komoly problémák vannak egy adott ország kormányzásában, ami viszont már lehet ok.  

A jelentés készítői a globális energiafogyasztás további növekedésére számítanak, éves szinten 1,7 százalékkal, amelynek legnagyobb részéért a fejlődő országok lesznek felelősek.

Neked ajánljuk
Távtüntetés: magányos transzparensek képviselik a klíma ügyéért aggódókat Lengyel vezetéssel folytatódik a Kárpátok klímavédelme A karantén olykor meglepő módon rendezi át a légköri viszonyokat Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam