2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az esőerdők megmentése nem egyszerű feladat

Dicséretes törekvés a perui kormány részéről, hogy néhány éve külön programot indított az esőerdők épségének megóvása érdekében. A Bonni Egyetem kutatói szerint ugyanakkor a rendszer hatékonyságán lenne még mit javítani.

A dél-amerikai ország erdővédelmi programja az Amazonas-medencében élő őslakosokat célozza meg. Perui kormányzati források és nemzetközi befektetők segítségével jutalmazzák azokat a közösségeket, amelyek erdőirtás helyett fenntartható gazdálkodást folytatnak. Minden megóvott hektár esőerdő után évi három dollárnak megfelelő összeg kerül folyósításra.

A Center for Development Research (ZEF) összehasonlító vizsgálata arra irányult, hogy felmérje: mennyivel járul hozzá a program az erdők megóvásához. Az Environmental Research Letters folyóiratban publikált tanulmány szerint a programban részt vevő közösségek területén valóban kisebb mértékű volt az erdők visszaszorulása, de a különbség nem volt számottevő.

A kutatók értékelése szerint ez elsősorban a program ökológiai és szociális céljainak keveredésével magyarázható.

Fotó: blackmedia/pixabay.com

Az ország legrászorulóbb csoportját alkotó őslakosok számára a program fontos bevételi forrást jelent, azért a hatóságok elnézőbbek a feltételek teljesítésének megítélésekor.

A felmérés készítői szerint is hiba lenne a túlzott szigor, de indokoltnak tartanák, hogy a javadalom az erdőterületben tapasztalt esetleges veszteségek mértékével arányosan csökkenjen.

Emellett megszüntetnék azt a gyakorlatot, amelynek értelmében kisebb (jellemzően művelésre egyébként sem alkalmas) területekkel is be lehet kapcsolódni a programba. Véleményük szerint a támogatásnak inkább a nagyobb, összefüggő, valóban fontos ökológiai értéket képviselő és ténylegesen veszélyeztetett területekre kellene összpontosulnia.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam