2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egyéni erőfeszítés valódi értéke

A klímavédelemmel és kibocsátáscsökkentéssel foglalkozó szakemberek között évtizedes polémia zajlik arról, hogy van-e értelme az egyes embereket klímabarát viselkedésre sarkallni. Pedig lehet, hogy ez a kérdés önmagában értelmetlen.

Erre a következtetésre jutott Steve Westlake, a Cardiff Egyetem környezettannal foglalkozó kutatója az emberek környezettudatos viselkedésének hatásait vizsgáló kutatásai alapján.

Eredményei szerint ugyanis azzal, hogy valaki például felhagy a repüléssel, nem csak a saját maga által megspórolt kibocsátásra hat, mások viselkedését is jó irányba befolyásolja.

Ez a tovagyűrűző hatás nem csak olyan emberek esetében érvényesül, akik eleve elkötelezettek a környezet iránt: a különben közömbös emberekkel készített interjúk megerősítették, hogy a jó példa valóban ragadós. Akinek az ismerősi körében valaki klímavédelmi megfontolásokból felhagy a repüléssel, az befogadóbbá válik a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémák iránt, és gyakran maga is csökkenti repülőútjainak számát.

Vonattal szállni élvezet... Fotó: pxhere.com

A hatás különösen erősen érvényesül, ha közmegbecsülésnek örvendő szereplőről vagy magas presztízsű pozíció betöltőjéről van szó – Westlake szerint már csak ezért is sokat jelentene, ha a környezetvédelem mellett elkötelezett magas rangú vezetők személyes példájukkal is segítenék a klímavédelem ügyét. Ezt még indokoltabbá tenné, hogy a kibocsátás nem független a társadalmi helyzettől:

a globális kibocsátás 50%-áért a népesség leggazdagabb 10%-a felel, és ennek túlnyomó része a repülés számlájára írható.

Végeredményben a globális felmelegedés elleni küzdelem újra és újra ráirányítja a figyelmünket arra, amivel az emberiség régóta tisztában van, csak hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla: nincs olyan cselekedetünk, amely önmagában, elszigetelten állna. Minden egyéni erőfeszítés a közös küzdelem részévé válik – derül ki a kutató The Conversationben megjelent írásából.

Neked ajánljuk
Gyorsabban kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, különben óriási lesz a kár Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: theconversation.com
Vissza
Hírfolyam