2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olcsóbban kerülhetjük el a klímakatasztrófát

A pozitív fejleményt a nap- és szélenergia-beruházások árcsökkenésének köszönhetjük.

A Nemzetközi Megújulóenergia-ügynökség (International Renewable Energy Agency, Irena) minden évben megbecsüli, milyen összegű beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a világ elérje a párizsi klímacélt, azaz a felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

Egy évvel ezelőtt még 125 ezer milliárd dollár volt ez az összeg, friss tanulmányában azonban 115 ezer milliárdra csökkentette becslését a nemzetközi szervezet, köszönhetően az egyre olcsóbbá váló nap- és szélenergia-beruházásoknak.

Ez még ugyan mindig több, mint a világ valamivel 80 ezer milliárd dollár feletti egyéves összterméke, de a szóban forgó összeget 2050-ig fokozatosan kellene elkölteni az átmenetre. Ezen az időtávon évente a GDP 2 százalékát kellene az átállásra fordítani, ami ugyan még mindig viszonylag nagy összeg, de nem teljesíthetetlen – számolt be a G7.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam