2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Greta Thunberg környezetvédő aktivistával találkozott Ferenc pápa

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivistával találkozott Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciájának keretében, és rövid párbeszédet folytattak a Thunberg által a klímaváltozás ellen folytatott harcról.

A 16 éves svéd aktivista megmutatta a katolikus egyházfőnek az általa alapított mozgalom jelmondatának számító „Csatlakozz a klímasztrájkhoz” feliratú transzparenst.

A találkozót megörökítő videófelvétel tanúsága szerint a fiatal lány megköszönte a katolikus egyházfőnek, hogy „kiáll az éghajlat védelméért, és hogy kimondja az igazságot”. Ferenc pápa válaszában „Isten áldását” kérte Thunbergre. Biztatta őt, hogy folytassa harcát.

Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő közlése szerint a katolikus egyházfő köszönetét fejezte ki Greta Thunbergnek a környezetvédelem érdekében tett erőfeszítéseiért.

Fotó: Vatican News/youtube.com

A lány – akit apja, Svante Thunberg kísért – maga kérte, hogy találkozhasson a pápával római látogatása során, és a rövid beszélgetés során megköszönte az egyházfőnek elkötelezettségét a természet védelme mellett.

A katolikus egyházfő maga is fontosnak tartja a környezetvédelmet, ennek bizonyítéka a teremtés védelméről is szóló Áldott légy (Laudato si') nevű 2015-ös enciklikája is, amely egyfajta környezetvédelmi kiáltvánnyá vált azóta. A pápa korábban élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit, akiknek az Ószövetség szavaival üzent, miszerint: „Az ember ostoba”.

A globális felmelegedés ellen küzdő Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivistát és diáklányt köszönti Ferenc pápa a heti általános audienciáján
Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

Thunberg előző nap Strasbourgban felszólalt az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ülésén. A klímaaktivista azonnali cselekvést sürgetett az éghajlatváltozással szemben, egyúttal arra figyelmeztette az EP-képviselőket, hogy a jövő „az ő kezükben van”.

Neked ajánljuk
Emma Thompson is kiállt a klímavédelem fontossága mellett Diplomáciai lépések az amazóniai helyzet megoldásáért Perzselő nyár köszönthet Ausztráliára A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam