2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Greta Thunberg újra cselekvést sürget

Most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében – jelentette ki Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista diáklány Strasbourgban, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ülésén kedden.

„Azt akarom, hogy rettegjenek, azt akarom, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk, ugyanis nincs idő várni, most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében” – fogalmazott Thunberg.

„A civilizációnk törékeny, mint egy homokra épített vár, az alapok ugyanis nem biztosak. A hétfő este pusztított tűzvészben erősen megrongálódott Notre-Dame-ot bizonyára újjáépítik, azt remélve, hogy az alapok erősek. Ugyanez azonban nem biztos, hogy elmondható a bennünket körülvevő világról.” Hozzátette:

A világ sokszor a könnyebb utat választotta, a klímaváltozással kapcsolatos számok azonban nem hazudnak, ha 2030-ig nem születnek radikális döntések, a visszafordíthatatlan láncreakciók a most ismert civilizáció végéhez fognak vezetni.

Véleménye szerint ez csak abban az esetben kerülhető el, ha tartós és soha nem látott változások következnek be a társadalom minden területén. Európa vezetőinek ennek megfelelően kell cselekedniük, mivel jelenleg nem úgy tesznek, mint ahogy szükséghelyzetben az várható lenne – húzta alá.

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Greta Thunberg arra szólította fel az Európai Parlament képviselőit, tegyék a politikai döntéshozás központi elemévé a vonatkozó tudományos eredményeket.
„Azt kérem önöktől, erősítsék meg azokat a politikákat, amelyek megóvhatják a környezetet és a civilizációt. Ne valljanak ebben kudarcot” – fogalmazott a svéd aktivista.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke nyilatkozatában kijelentette, az Európai Parlament a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalában áll.
„Azt üzenem minden fiatalnak, hogy az Európai Parlament az ő oldalukon áll, és meghallgatja a követelésüket” – fogalmazott. Azt hangoztatta, egyetlen más intézmény sem tett többet a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az energiamegtakarítás és a megújuló energiaforrások előállítása érekében, mint az EP.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam