2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz alól érkező segélykérés

121 méter mélyről beszélt az emberiséghez a Seychelle-szigetek elnöke.

Az Indiai-óceánban fekvő szigetállam maga a földi paradicsom. De a Seychelle-szigeteket, ezt a 155 szigetből álló, összesen 100 ezer lakosú köztársaságot is súlyosan veszélyezteti a tengerszint-emelkedés.

Erre, illetve az ezt okozó globális felmelegedés hatásaira hívta fel a figyelmet ilyen szokatlan módon Danny Faure elnök, aki ezzel nemcsak furcsa, hanem úttörő tettet is végrehajtott, hiszen korábban egyetlen politikus sem tartott még élőben közvetített beszédet a víz alól.

„Elfogytak a kifogások, és elfogyott az idő”– mondta 121 méter mélyről a seychelle-es pólóba és rövidnadrágba öltözött elnök.

A politikus hozzátette: ebben a mélységben jól látható az élővilág sokfélesége, de az ökoszisztéma károsodása is.

Fotó: CGTN/youtube.com

Az elnök a látványos beszéd mellett cselekvésben is jó: a szigetállam vizeinek harmadát védetté nyilvánítják (a környezetvédők szerint a jelenlegi állapot fenntartásához is legalább harmincszázalékos védetté nyilvánítás kellene, miközben jelenleg csak öt százalék védett).

Fotó: Tobias Alt, Tobi 87/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam