Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek az országok a klímamunka éllovasai

Skandináv és nyugat-európai országok állnak legjobban energiarendszereik fenntarthatóvá alakításában, illetve ami a globális felmelegedés elsődleges felelősének tartott szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását illeti.

A World Economic Forum több szempont alapján összeállított listáján Magyarország a 41. helyet foglalja el a vizsgált 115 ország között, közvetlenül Románia mögött, ugyanakkor a több szempontból mintának tekintett Ausztria a 6. a rangsorban – számolt be a Portfolio.

Az országok világszerte növelik a tiszta, megújuló energiaforrások arányát az energiamixükben, azonban ezt nem teszik elég gyorsan ahhoz, hogy megvalósíthassák a párizsi klímaegyezményben vállalt közös céljukat.

A globális felmelegedés megfékezésére tett közös vállalás sikere attól függ, hogy az egyes országoknak milyen gyorsan sikerül a szén-dioxid-kibocsátás és a globális felmelegedés fő felelősének tartott fosszilis energiahordozókról (szén, kőolaj, földgáz) áttérni a fenntartható forrásokra. Az egyes országok döntéshozói azonban korántsem teljesítenek egyformán ebben a feladatban.

Fotó: World Economic Forum/portfolio.hu

Az éllovas országok jelentős különbségeket mutatnak már elsődleges energiamixüket tekintve is, mindre jellemző azonban a technikai fejlődés, illetve a hatékony politikai döntéshozatal és végrehajtás kombinációja.

Magyarország a vizsgált 115 ország közül a 41. pozíciót foglalja el, közvetlenül Románia mögött és Horvátország előtt.

Megjegyzendő azonban, hogy az egyes országok felelőssége nyilvánvalóan eltér egymástól abban a tekintetben, hogy milyen mértékben járultak és járulnak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Magyarország például az emberiség teljes szén-dioxid-emissziójának mindössze alig több mint 1 ezrelékéért felelős

Ami az emberiség globális teljesítményét illeti, a tiszta, fenntartható energiaforrásokra való átállás sebessége globálisan az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére lassult a jelentés szerint, a szén-dioxid-kibocsátás pedig 2018-ban több mint 2 százalékkal nőhetett – miközben az ENSZ tavaly őszi jelentése szerint a katasztrofális mértékű klímaváltozás elkerüléséhez 2050-ig gyakorlatilag nullára kellene visszavágni a globális szén-dioxid-kibocsátást.

A 115 országot tartalmazó rangsorról részletes adatokat közöl a Portfolio írása.

Neked ajánljuk
Az EU hét tagállamban több mint 1,4 milliárd eurót fordít zöldprojektekre Sosem mértek még enyhébb telet Oroszországban Mit hozhat a klímavédelemben a koronavírus miatt zuhanó olajár? Ingyen varr szájmaszkot egy varrónő, a szabásmintát is közreadta A Tesla hamarosan a közlekedési lámpák jelzéseit is felismerheti
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam