2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímakatasztrófa árnyékában egyre tüzesebbek a tiltakozások

Nyolc nap leforgása alatt több mint ezer embert vettek őrizetbe a rendőrök Nagy-Britanniában. Ők mind az Extinction Rebellion névre keresztelt klímamozgalom megmozdulásain vettek részt.

Ezzel az Extinction Rebellion lett a közelmúlt brit történelmének legnagyobb polgári engedetlenségi mozgalma, és a jelek szerint csak most kaphat igazi lendületet – fogalmaz a 444.hu képekkel gazdagon illusztrált cikke.

A mozgalom tavaly októberben kezdett formálódni, novembertől kezdve pedig egymást érték a kisebb-nagyobb akciók.

Idén áprilisra sikerült annyi embert megszólítaniuk, hogy elkezdhették az összehangoltabb fellépést Londonban: a hónap közepén egy héten át csoportosan foglaltak el forgalmasabb csomópontokat.

És bár a konzervatív brit média szélsőséges csoportként tünteti fel őket, a Financial Times helyszíni beszámolója alapján a több ezer, a mozgalom által megszólított ember között bőven találni olyanokat, akik korábban tisztes polgári foglalkozást űztek, tanárok, bankárok vagy közszolgák voltak, és az a felismerés hajtotta őket az ExR felé, hogy valami tényleg alapvetően megváltozott a világban.

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Emberi tevékenységek miatt gyorsan melegszik a bolygónk és alakul át a klímánk, s ennek felismerése egyre komolyabb mozgalmakat hívott életre több országban, és megjelent a nagypolitikában is.

Az egyelőre Nagy-Britanniában erős, de nemzetközi terjeszkedést ígérő Extinction Rebellion viszont többet kíván egyszerű tüntetéseknél: az erőszakmentes polgári engedetlenség évszázados hagyományára építve akarnak változást elérni.

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Horváth Bence írásából és a részletes galériából megismerhetjük egy eltökélt és egyre erősödő mozgalom gyökereit és gondolkodását.

Neked ajánljuk
A zöld fordulat kihívások elé állítja az európai nagyvárosokat Egy újabb kis jégkorszak sem húzna ki minket a csávából Az EIB is segítheti a hazai klímasemlegesség ügyét Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam