2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sarki jég olvadása nem a végjáték, ez még csak az igazi baj kezdete

Az olvadó permafrosztból felszabaduló metán és szén-dioxid tovább fogja gyorsítani a globális felmelegedést, és 70 billió dollárral (20 billiárd forinttal) növeli a klímaváltozás költségeit.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerint, ha a részt vevő országok nem emelik a párizsi klímaegyezményben tett vállalásaikat, a felszabaduló gázok, illetve a hővisszaverő fehér jégfelület csökkenése együttesen közel 5 százalékos emelkedést fog okozni mind a klímaváltozás, mind az ahhoz kapcsolódó költségek mértékében – írja a Guardian nyomán az Index.

A tanulmány szerzői számba vették az Északi-sarkvidék jege alatt háromméteres mélységig megtalálható fagyott anyagokat, majd számítógépes modellezéssel megnézték, hogy ezekből különböző felmelegedési szinteken mennyi gáz szabadulna fel. Eredményeik szerint

a legnagyobb aggodalomra a permafroszt, azaz a hagyományosan folyamatosan fagyott állapotú földréteg felolvadása ad okot, pontosabban a földréteg alatti szerves anyagok olvadása, majd rothadása során felszabaduló gázok.

Fotó: Florence D./pixabay.com

A fagyos föld alól már a jelenlegi 1 Celsius-fokos felmelegedési szint mellett is tíz gigatonna szén szabadul fel gázok formájában, de ennek a hatása még kicsi. A hőmérséklet további emelkedésével azonban ez a jelenség is jelentősen fel fog gyorsulni.

Némi jó hír az aggasztó eredmények között, hogy korábbi számítások még ennél is nagyobb negatív hatást, a klímaköltségek 10 százalékos megdobását tulajdonították a permafroszt olvadásának – írja az Index.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam