2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódtak a környezetvédelmi akciók Londonban, a repülőtér végül megúszta

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést, hogy a klímaváltozás elleni fellépés szükségességére figyelmeztessenek.

Aktivistáik letáboroztak más helyszínek mellett a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren. Előzetes bejelentésükkel ellentétben pénteken nem bénították meg a londoni Heathrow repülőtér forgalmát, a demonstrációk azonban folytatódtak.

A Scotland Yard legutóbbi tájékoztatása szerint a demonstrációk miatt 55 autóbuszjáratot kellett leállítani, és ez önmagában naponta 500 ezer ember utazását érinti.

A rendőrség a további súlyos fennakadások megelőzése végett elrendelte, hogy a tüntetők a két legforgalmasabb helyszínről, a Waterloo hídról és az Oxford Circus környékéről vonuljanak át az Oxford Street és a Park Lane csomópontjában álló Marble Arch emlékműhöz, és ott folytassák a demonstrációt, ám ennek a rendeletnek a tüntetők önszántukból nem tesznek eleget. Az őrizetbe vett tiltakozók nagy többségét azért állították elő, mert ellenálltak az eltávolításukra indított rendőri akciónak.

Emma Thompson angol színésznő az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet tüntetésén
Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. A csoport április 29-ig tervezi akciósorozatának folytatását.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam