2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bölcs befektetés

Az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) fontos szerepet játszhat a fenntartható fejlődés előtérbe helyezésében – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a kezdeményezésnek szentelt pekingi fórumon, és ígéretes trendnek nevezte a kínai vezetés elkötelezettségét az új energiaforrásokra való átállásra.

Guterres ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ENSZ 2030-ra kitűzött klímavédelmi céljainak a jelenlegi állás szerint csupán a felét sikerülhet megvalósítani. A klímaváltozást korunk alapvető problémájának nevezte, éppen ezért üdvözölte Kína elkötelezettségét a fenntartható fejlődést szolgáló megoldások alkalmazása iránt, és ezt „bölcs befektetésnek” nevezte:

Kína 2017-ben 125 milliárd dollárt (36 160 milliárd forintot) fordított megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokra.

António Guterres ENSZ-főtitkár beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezésről szóló második nemzetközi fórum megnyitóján Pekingben
Fotó: MTI/EPA/Pool/Hou Hvi Jung

Guterres úgy fogalmazott: a BRI más országoknak is segítséget nyújthat abban, hogy a fenntartható fejlődés útjára lépjenek, ami alapvető fontosságú lenne, mert a klímaváltozás gyorsabb ütemben megy végbe, mint amilyen ütemben küzdenek ellene, ezért minél több vezetőnek kell felismernie annak szükségességét, hogy a városok működését, a mindennapi életet és a fejlődés modelljét a fenntarthatóság céljának megfelelően át kell alakítani. A BRI-ről szóló szombati csúcstalálkozón 37 állam-, illetve kormányfő vett részt, köztük Orbán Viktor miniszterelnök.

A Hszi Csin-ping kínai elnök által 2013-ban előterjesztett, új selyemútként is emlegetett terv kritikusai azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a kezdeményezésen belüli programok egy része széntüzeléssel működő üzemek kialakítását finanszírozza, vagyis nagymértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával? Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam