2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tétlenség százmilliókat tehet hontalanná

A következő három évtizedben akár 143 millió ember is arra kényszerülhet, hogy a klímaváltozás miatt elhagyja az otthonát, és máshová vándoroljon – ez a Világbank legpesszimistább jövendölése, ami meg is valósul, ha nem teszünk a globális melegedés ellen sürgősen valamit.

A számok persze egyelőre demográfiai modellezésen alapulnak, de biztosan nincsenek messze a valóságtól, és ha nem teszünk konkrét intézkedéseket a klímaváltozás visszaszorítására, azzá is válhatnak. A legveszélyeztetettebb területnek számít a szubszaharai Afrika, Latin-Amerika és Dél-Ázsia, ahol olyan mértékben változhat az időjárás, hogy élhetetlenné válhatnak a települések – írja a 24.hu.

Olyan súlyos problémák üthetik fel a fejüket, mint a vízhiány, a rossz termés, a tengerszint-emelkedés és az extrém viharok.

A statisztikák szerint a szubszaharai Afrikából 86 millió ember készül majd migrációra a termőföldek kiszáradása miatt, hacsak a helyi kormányok nem tesznek valamit azért, hogy egy klímaváltozásra kevésbé érzékenyen reagáló gazdaságot alakítsanak ki. Dél-Ázsiából a szimulációk 40 millió menekültet várnak, Latin-Amerikából pedig 17 milliót. Ezek a klímamenekültek csatlakoznának a már most többmilliónyi menekülthöz, akik politikai, gazdasági vagy biztonsági okokból hagyják el a hazájukat.

Fotó: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations/flickr.com

A Világbank azonban egy pozitívabb képet is festett a jövőről: ha ügyesen lelassítjuk a változást, és jelentősen csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, a 140 milliós szám akár 28 millióra is lecsökkenhet. A szakértők szerint a legfontosabb az, hogy számításba vegyük a krízis lehetőségét, és már most foglalkozzunk vele, felkészüljünk rá – így elkerülhető a katasztrófa – írja Nagy Nikoletta a 24.hu-n.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam