2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brazil erdőirtás Európa jólétéért?

Több mint 600 európai tudós és 300 brazíliai őslakos csoport intézett csütörtökön felhívást az Európai Unióhoz, hogy kiemelten foglalkozzon az erdőirtás ügyével a folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások során, amelyeket Brazíliával folytat.

A Science magazinban és egy külön nyilatkozatban levelet közzétevő tudósok és őslakos szervezetek szerint az EU a vezető importőre a világban azoknak a termékeknek, amelyek előállítása erdőirtással jár. 

A Brazíliából az EU-ba 2011-ben importált marhahús és állati takarmány előállítása például nagyarányú erdőirtáshoz köthető, amelynek mértéke naponta egy 300 futballpályánál is nagyobb területen végzett erdőirtás.

Az erdőirtás következtében hatalmas mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, hozzájárulva a globális éghajlatváltozáshoz, miközben veszélyeztetett fajok sokaságát fenyegeti az élőhely elvesztése – teszik hozzá.

Fotó: pxhere.com

„Amint arra az iskolai sztrájkok és a klímaváltozás elleni tüntetések Európa-szerte rámutattak, többé nem fogadjuk el az éghajlatváltozást okozó termelési gyakorlatokat” – mondta Tiago Reis, aki azt kutatja, hogy milyen hatással van a nemzetközi kereskedelem a földhasználatra a termelő országokban.

Az EU évek óta tárgyalásokat folytat a Brazíliát is magában foglaló Dél-amerikai Közös Piaccal (MERCOSUR) egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról – amely a világ egyik legnagyobbika lenne megalakulása esetén –, de a tárgyalások megrekedtek.

Neked ajánljuk
A vadvirágoknak is teret hagy Újpest A Szilícium-völgyben az erdő az egyik legvonzóbb befektetés Angus Forbes: Bolygónk globális hatósága – Hogyan védhetjük meg a bioszférát? Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam