2020. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA műholdas mérései is igazolják a klímaváltozást

A NASA új kutatása igazolta, hogy tényleg pontosak lehetnek a jelenlegi globális felmelegedés adatai. A kutatáshoz egy a Föld körül keringő műhold infravörös mérőműszereivel 2003 és 2017 között gyűjtött adatokat elemezték ki.

A kapott adatokat ezután összevetették a felszíni mérőállomásokon mért hőmérsékletekkel. Az eredmények szerint a kettő adathalmaz rendkívül hasonló mérésekről számol be, melyek megmutatják a Föld felszíni hőmérsékletének emelkedését – számolt be az iopscience.iop.org alapján az arsratio.hu.

Az adatok szerint a 2016-os, 2017-es és 2015-ös évek voltak a legmelegebbek, ebben a sorrendben.

A kutatócsapat szerint az eredmények azért fontosak, mivel sokak komoly kételyeket fogalmaztak meg a jelenleg elérhető globális, regionális és légköri hőmérsékleti adatok pontosságával kapcsolatban – például az állomások mérőeszközeinek helyváltoztatása, a mérések módjában való különbségek, illetve a városok közelsége miatti torzítások miatt.

Fotó: NASA/flickr.com

Az összehasonlítás szerint mindkét adatbázis hasonló értékeket rögzített, de a földi mérések alulbecsülhetik a sarki területek hőmérsékleti változását – az a jelenleg elfogadotthoz képes gyorsabb lehet.

Azonban ettől függetlenül a kutatók szerint a műholdas mérések jól kiegészítik az eddig gyűjtött adatokat, és a segítségükkel a jövőben a felszíni mérések hatékonyságán is javítani tudhatnak majd.

Neked ajánljuk
Először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon Soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben Az európai klímafordulat buktatói Ne csak az átmenet, a finanszírozása is legyen igazságos Újra jó ügyért szólt a Queen
Tovább a forrásra: arsratio.hu
Vissza
Hírfolyam