2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint száz éve befolyásolja az ember a Föld klímáját

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a hőmérséklet az elmúlt bő száz évben nőtt, ebben pedig több mint valószínű, hogy az emberek is szerepet játszottak, egy új kutatás azonban most először bizonyította be, hogy az emberi tevékenység a vízkészletekre és a száraz régiókra is kihatással volt.

A Nature szaklapban publikált tanulmányban a kutatók többek közt Észak-Amerika, Közép-Amerika, Eurázsia és a mediterrán régió termőföldjeinek kiszáradását, valamint az indiai szubkontinens elnedvesedését is bele tudták illeszteni egy trendbe. Ez ráadásul szerintük a jövőben is folytatódni fog, aminek komoly következményei lehetnek az emberiségre nézve – írja a phys.org nyomán az Index.

A globális felmelegedés előrehaladtával a jelenleg is száraz régiók szárazabbak lesznek, a nedvesek pedig nedvesebbek –

ebben a tudósok eddig is megegyeztek, ugyanakkor az elmúlt időszakban több tanulmány is rámutatott, hogy az emberi tevékenység bizonyos régiókban erősítette a szárazságokat, köztük egy húsz éve tartó aszályt is az Egyesült Államok délnyugati részén.

Fotó: Hydrosami/Wikimedia Commons

Az új tanulmány számítógépes modellek és hosszú távú megfigyelések alapján arra a következtetésre jutott, hogy a hidroklímában régóta jelentkező szisztematikus változások jelenleg is zajlanak. A kutatók nemcsak a csapadék mennyiségét, a talaj nedvességét is vizsgálták.

Mint kiderült, a világ nagyjából pont úgy változott, ahogy a modellek megjósolták. Vagyis a klímaváltozás már a 20. század elején is hatással volt a világszerte zajló aszályokra, és úgy tűnik, hogy ez a jövőben is így marad majd.

Neked ajánljuk
Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen FAO: Az intenzívebb időjárási sokkok milliók életét keserítik meg Afrika déli részén Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam