Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vannak vírusok, amelyektől nem kell tartanunk... Sőt!

Csaknem 200 ezer tengeri vírust azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként mérte fel a Déli-sarktól az Északi-sarkig a világ óceánjaiban élő vírusok sokféleségét.

A majdnem 200 ezer azonosított vírusfaj sokkal több, mint a korábbi kutatásokból ismert 15 ezer. A kutatás eredményei az evolúciótól a klímaváltozásig számos kérdés jobb megértését segíthetik – írja a Cell című szaklap alapján a Sonline.

A szakemberek azt találták, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben, miszerint az Egyenlítő közelében él a legtöbbféle faj, a sarkoknál pedig a legkevesebb, az északi-sarki óceán rengeteg vírus otthona, a „faji sokféleség gócpontja” – mondta el Matthew Sullivan, az Ohiói Állami Egyetem mikrobiológusa.

Az eredmények nagy segítséget jelentenek abban, hogy megértsük, hogyan befolyásolják az óceáni mikroorganizmusok a Föld légkörét.

A vízmintákat 2009 és 2013 között gyűjtötték a Tara vitorlás fedélzetéről a Tara Oceans projekt keretében Fotó: Fondation Tara Expéditions/youtube.com

„Az elmúlt húsz évben tapasztaltuk, hogy a légköri oxigén fele a tengeri organizmusokból származik, ráadásul az óceánok szívják magukba az atmoszféra szén-dioxidjának felét” – tette hozzá Sullivan.

„A vízfelszíni szén-dioxid növekedése savasítja az óceánokat. Ha azonban a szén-dioxid szerves szénné és biomasszává alakul át, akkor a belőle képződő mikrorészecskék mélyen elmerülhetnek az óceánokba. Ezzel enyhíthető az ember okozta klímaváltozás, és most azt látjuk, hogy a vírusok elősegíthetik ezt a folyamatot” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője.

Phycodnaviridae Fotó: Picturepest/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Valójában mennyire hasznosak a nagyvárosokban terebélyesedő lombok? Természettől kölcsönzött megoldásokkal alkalmazkodhatnak a világ városai E-könyv – Tenger a tengerben – A Sargasso-titok Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam