2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tizenharmadik hónapja van a megszokottnál melegebb Németországban

Áprilisban már sorozatban a 13. hónapja volt a sokévi átlag felett a középhőmérséklet Németországban, amire 1881 óta nem volt példa – mutatta ki a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) kedden ismertetett havi jelentésében.

A szolgálat nagyjából kétezer mérőállomásán rögzített adatok szerint az idei április nemcsak szokatlanul enyhe, hanem az átlagosnál szárazabb és naposabb is volt. A 9,6 Celsius-fokos havi középhőmérséklet 2,2 fokkal haladja meg az 1961–1990 közötti időszak átlagát – adta hírül az MTI alapján a ma.hu.

Németország lakói közvetlenül, „élőben tapasztalhatják meg a klímaváltozást” – emelte ki Gerhard Adrian, a DWD vezetője.

 A legmelegebbet, 28,1 Celsius-fokot Münchenben mérték április 25-én.

2018 aszályos nyara Freiburgban Fotó: Andreas Schwarzkopf/Wikimedia Commons

A DWD országos átlagban 220 napos órát regisztrált, ami jelentősen meghaladja a 154 órás sokévi átlagot. Így az idei volt az ötödik legnaposabb április Németországban a napsütötte órák számáról szóló adatok rendszeres felvételének 1951-es kezdete óta.

A rendkívül meleg és száraz időjárás leginkább az ország északkeleti részét viseli meg, a régióban attól tartanak, hogy megismétlődhet 2018 történelmi méretű aszálykatasztrófája, vagy akár még súlyosabb helyzet is kialakulhat.

Neked ajánljuk
Egyre szeszélyesebb áprilisok várnak ránk Dél-Koreát az elmúlt évtized legsúlyosabb porvihara sújtja Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam