2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tizenharmadik hónapja van a megszokottnál melegebb Németországban

Áprilisban már sorozatban a 13. hónapja volt a sokévi átlag felett a középhőmérséklet Németországban, amire 1881 óta nem volt példa – mutatta ki a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) kedden ismertetett havi jelentésében.

A szolgálat nagyjából kétezer mérőállomásán rögzített adatok szerint az idei április nemcsak szokatlanul enyhe, hanem az átlagosnál szárazabb és naposabb is volt. A 9,6 Celsius-fokos havi középhőmérséklet 2,2 fokkal haladja meg az 1961–1990 közötti időszak átlagát – adta hírül az MTI alapján a ma.hu.

Németország lakói közvetlenül, „élőben tapasztalhatják meg a klímaváltozást” – emelte ki Gerhard Adrian, a DWD vezetője.

 A legmelegebbet, 28,1 Celsius-fokot Münchenben mérték április 25-én.

2018 aszályos nyara Freiburgban Fotó: Andreas Schwarzkopf/Wikimedia Commons

A DWD országos átlagban 220 napos órát regisztrált, ami jelentősen meghaladja a 154 órás sokévi átlagot. Így az idei volt az ötödik legnaposabb április Németországban a napsütötte órák számáról szóló adatok rendszeres felvételének 1951-es kezdete óta.

A rendkívül meleg és száraz időjárás leginkább az ország északkeleti részét viseli meg, a régióban attól tartanak, hogy megismétlődhet 2018 történelmi méretű aszálykatasztrófája, vagy akár még súlyosabb helyzet is kialakulhat.

Neked ajánljuk
Egyetlen nap alatt több mint 200 millió fát ültettek Etiópiában Újabb hőhullámmal küzd Európa A klímaváltozás áldozata lehet a burgonya Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt
Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam