2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Korai volt fellélegezni?

Egy elmélet szerint a klímaváltozás miatt egyre súlyosbodó viharok annyi szennyező anyagot és párát juttatnak a sztratoszférába, hogy emiatt újjászülethet az ózonlyuk.

A módosított U2 kémrepülőgépek 32 éve már történelmet írtak, amikor az általuk gyűjtött minták segítségével bizonyították, hogy a hűtőkben, spray-kben használt klórtartalmú gázok pusztítják az ózont. Most újra beveti őket a NASA – derül ki Molnár Csaba Indexen megjelent írásából.

Az amerikai Közép-Nyugaton ugyanis egy Science-ben publikált tanulmány nyomán újjáéledt az ózonlyukkal kapcsolatos aggodalom:

„A jellegzetes, magasra tornyosuló felhőket képző viharok a melegedő éghajlat hatására egyre magasabbra hatolnak a légkörben, és ezzel soha nem látott mennyiségű vízpárát és szennyező anyagot sodornak a sztratoszférába, ahol az ózonmolekulák ezeknek ugyanúgy áldozatul esnek, mint korábban a töltőgázoknak.”

A NASA légkörkutató repülőgépe felszállás közben Fotó: NASA/Bill Ingalls/Wikimedia Commons

Nem minden kutató gondolja azt, hogy valós az újabb ózonlyuk kialakulásának veszélye. Ugyanakkor vannak aggasztó jelek. A NASA ezért úgy határozott, hogy ötéves, 30 millió dolláros költségvetésű kutatási programba kezd, hogy megvizsgálja, mennyire valós a fenyegetés.

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Húszmilliárd fát ültet Etiópia A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam