2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előnye annyi, mint réten a fűszál

Csak éppen a tengerben áll – mi az? Egy új kutatás alapján egy küllemre nem különösebben feltűnő növény enyhítheti az emberiség számos kínzó gondját.

A tudósok már régóta csodálattal adóznak a fürdőzők által kevéssé kedvelt tengerifűféléknek. Egy új kutatás révén most mérhetővé is vált, milyen jelentős szerepet játszhatnak a tengerszint emelkedésével egyre aggasztóbbá váló part menti erózió csökkentésében – és ez csak egyike a növények jótéteményeinek – derül ki az MIT portálján publikált írásból.

Heidi Nepf környezetmérnök és Jiarui Lei doktorandusz a növények mesterséges utánzatain végzett kísérletekkel és matematikai modellekkel vizsgálták, 

milyen környezeti feltételek között mekkora szerepet játszhatnak a tengerifűmezők a hullámok csillapításában, és ezzel a homokos partok vagy éppen a védművek, gátak épségének megőrzésében.

Tengerifűmező Fotó: Peter Southwood/Wikimedia Commons

Heidi és Nepf kutatása a lehetséges előnyök és költségek pontosabb becslése révén új lendületet adhat a tengerifűvel borított területek létrehozásával és helyreállításával kapcsolatos erőfeszítéseknek. Ez azért is örömteli fejlemény lenne, mert így például az is elkerülhetővé válna, hogy a partokon felhalmozódó szerves üledék visszajusson a tengerbe, és ott a többi élőlény életfeltételeit romboló algavirágzásokat okozzon.

A partok védelme azonban csak egyike azoknak az ökoszisztéma-szolgáltatásoknak, amelyekből az emberiség a tengerifűvel borított területeknek hála részesül, és amelyeknek az értéket egy korábbi kutatás 4 billió dollárra becsülte. A növények javítják a vízminőséget, élőhelyként szolgálnak számos faj számára, ráadásul szén-dioxid-elnyelő képességük is elképesztő: a tengerifű egységnyi területen háromszor annyi szén megkötésére képes, mint az esőerdő.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: mit.edu
Vissza
Hírfolyam