2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légkondicionáló mégsem csak a klíma ellensége lehet?

Bár a klímákat elsősorban az egyre gyakoribbá váló hőséggel elszabaduló áramzabálókként és a probléma fokozójaként tartják számon, egy új kutatás teljesen más megvilágításba helyezi ezeket az eszközöket.

Április végén jelent meg a németországi Karlsruhe Technológiai Intézet kutatócsoportjának tanulmánya, ami egy futurisztikus, már-már utópisztikus tervezettel állt elő – írja az Index.

A légkondicionáló egységekbe szerelnének egy extra rendszert, amivel szén-dioxidot és vizet vonnának ki a levegőből.

A szén-dioxid kivonásával a klímaváltozás ellen igyekeznének fellépni, de egy lépéssel még tovább vitték a tervet. A masina egy többlépcsős kémiai folyamattal képes lenne a vízből és a szén-dioxidból szénhidrogén-alapú üzemanyagot előállítani, így egy új, megújuló energiaforrás jelenhet meg a fosszilis üzemanyagok alternatívájaként. Ezt az új üzemanyagot a szerzők közösségi olajnak keresztelték el.

Fotó: torange.biz

Ugyan a Scientific American szerint több tudós is üdvözölte a tanulmányt, legtöbben azért valamilyen kritikát is megfogalmaztak. David Keith, a Harvard professzora szerint a tervezet remek megoldás lenne több problémára is, de ő nem feltétlenül osztja a szerzők vízióját, vagyis hogy ez az egész működhetne személyenként vagy háztömbök összefogása formájában.

A kutatás vezetője, Roland Dittmeyer belátja, hogy ez egyelőre még kissé elrugaszkodott tervnek tűnhet, de a világ kormányainak komolyabban lépniük kell a klímaváltozás ellen, így remélhetőleg csökkennének a költségek már a közeljövőben.

Neked ajánljuk
Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam